30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Devlet Tiyatrosu bayramda açık

TİYATRO:Devlet Tiyatroları (DT) bayram boyunca 22 sahnede 22 değişik oyunla seyirciyle buluşuyor. Ankara'da, Bertolt Brecht'in yazdığı, Ahmet Cemal'in çevirdiği, Erhan Gökgücü'nün yönettiği "Galilei'nin Yaşamı" Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde 10 Aralık Çarşamba günü prömiyer yapıyor.

Eser 11 Aralık'ta sahnede olacak.

Büyük Tiyatro'da "Fırtına" ile Stüdyo Sahne'de "Bir Delinin Hatıra Defteri" 9 Aralık'ta sahnelenecek. Küçük Tiyatro'da "Şahane Düğün", Şinasi Sahnesi'nde "Tek Kişilik Şehir", Oda Tiyatrosu'nda "Kontrabas", Akün Sahnesi'nde "Fosforlu Cevriye" 9, 10, 11 Aralık'ta seyircinin karşısına çıkacak. Altındağ Tiyatrosu'nda "Pinti Hamit" 9 ve 10 Aralık'ta, İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nde "Kanlı Nigar" 10 ve 11 Aralık'ta sahne alacak. İstanbul DT'nin Şişli Cevahir Sahnesi'nde "Bavul Hikâyesi" 9, 10 ve 11 Aralık'ta; Şişli Cevahir Genç Kuşak Sahnesi'nde "Değiştirilmiş Çocuk" ile Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi'nde "Kral Dairesi" 10 ve 11 Aralık'ta seyirciyle buluşacak. İzmir DT'nin Konak Sahnesi'nde "Teyzesi" 9, 10 ve 11 Aralık'ta; Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde "Kafes" 11 Aralık'ta; Karşıyaka Oda Tiyatrosu'nda "Bir Garip Orhan Veli" 9 ve 10 Aralık'ta sahnelenecek. Bursa DT'nin AVP Sahnesi'nde "Bu Can Benim Kime Ne?" 9, 10 ve 11 Aralık'ta, Oda Tiyatrosu'nda "Adviye" 11 Aralık'ta, Adana DT'nin H.Ö. Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi'nde "Barış" 10 ve 11 Aralık'ta, Trabzon DT'nin Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde "Troyalı Kadınlar" 11 Aralık'ta, Diyarbakır DT'nin Orhan Asena Sahnesi'nde "Papa'nın Kaçırıldığı Gün" 11 Aralık'ta, Antalya DT'nin Haşim İşcan Kültür Merkezi DT Sahnesi Küçük Salon'da "Benim Doktor Oğlum" 10 ve 11 Aralık'ta, Konya DT'nin DT Sahnesi'nde "Midas'ın Kulakları" 11 Aralık'ta izleyiciyle buluşacak. www.devtiyatro.gov.tr

***

Mevlâna diyarından sergi ve konser

SERGİ:Konya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde, Selçuklu Belediyesi Meslek Edindirme Kursu öğrencilerinin çini sergisi 17 Aralık'a kadar gezilebilecek. 1-17 Aralık Mevlânâ'nın 735. vuslat yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Mevlânâ Müzesi'nde Nudret Munzur'un resim sergisi ve DÖSİM sanatçı grubunun el sanatları sergisi gezilebilecek. Mevlânâ Kültür Merkezi'nde ise "2. Uluslararası Dünya İnançları Fotoğraf Yarışması Sergisi", "Keçe, Rebap ve Ney Sergisi", "Yağlıboya Resim Sergisi", "Ahşap Oyma Hat Sergisi", Hat, Tezhip ve Seramik Sergisi", "Karakalem Resim Sergisi", "Mevlânâ ve Selçuklu Resim Sergisi" ve "Pul Sergisi" 17 Aralık'a kadar beğeniye sunulacak. Ayrıca Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun sema programları, Kurban Bayramı dolayısıyla 7 ve 8 Aralık haricinde 17 Aralık'a kadar her gün izlenebilecek.

***

Kubad Abad Sarayı'ndan esintiler

SERGİ:Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından Beyşehir Gölü çevresine yaptırılan "Kubad Abad Sarayı"nı süsleyen çinilerden esinlenerek yapılan, "Kubad Abad Sarayı Esintileri" sergisi, Uludağ Üniversitesi Rektörlük Sanat Galerisi'nde açıldı. Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksekokulu Seramik Programı Öğretim Görevlisi Ayça Eren ve yüksekokul öğrencilerinin çalışmalarından oluşan sergide, Kubad Abad Sarayı'nın dillere destan yıldız ve haç biçimli duvar çinileri, "Türk oturuşu" olarak anılan bağdaş kurup oturmuş sultan ve saraylıların heykelleri, cennet bahçesine ait av hayvanları ile sembolik anlamlar taşıyan "hayat ağacı", "lotus çiçeği" ve "haşhaş" gibi bitkiler, seramiklerde hayat buluyor. İznik'te üretilen çinilerle süslenen İstanbul'daki tarihi Rüstem Paşa Camii'nde kullanılan çini panolardan örneklerin de yer aldığı sergi, 19 Aralık'a kadar gezilebilir.

***

Bir de sen tasarla...

YARIŞMA:Ev tekstilinde moda oluşturabilecek tasarım ve tasarımcıların ortaya çıkmasını sağlamak ve genç tasarımcılara yeni bir yaratıcılık alanı açmak amacıyla düzenlenen "7. Bir de Sen Tasarla Yarışması''na başvurular başladı. Yarışma, "Nevresim Desen Tasarımı" ve "Nevresim Ürün Tasarımı" kategorilerinde düzenleniyor. Üniversitelerin güzel sanatlar ve mimarlık fakültelerinde eğitim gören öğrencilerin katılabileceği yarışma sonucunda iki kategoride toplam 20 ödül verilecek. Yarışmaya katılmak isteyenlerin projelerini 27 Mart'a kadar teslim etmeleri gerekiyor. Yarışma şartnameleri fakülte sekreterliklerinde ya da "www.tac.com.tr"de.

***

İletişim yoluyla mimari

SERGİ:Japon mimarisini temsil eden eserleri tanıtan "Kumamoto Artpolis: İletişim Yoluyla Mimari" sergisi, Başkentli sanatseverlerle buluştu. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde açılan sergi, Japon mimarisini temsil eden eserleri tanıtmanın yanı sıra ziyaretçilerine mimarinin bölgesel canlanma ve kalkınmadaki rolünü değerlendirme fırsatı sunmayı amaçlıyor. "Kumamoto Artpolis: İletişim Yoluyla Mimarlık" Sergisi, 14 Aralık Pazar gününe kadar görülebilecek. 0312 468 21 05

***

Kantocu, Eskişehir sahnesinde

TİYATRO:Eskişehir'de Haldun Dormen'in yazıp yönettiği "Kantocu", 9, 10 ve 11 Aralık'ta Sanat ve Kültür Sarayı Sahnesi'nde beğeniye sunulacak. Oyunda Emre Basalak, Devrim Akın, Çiğdem Altuğ, Mert Kırlak, Özgür Onan, Zafer Ergül, Ercüment Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir kadro görev alıyor. Kantocu'da, Osmanlı'nın son yıllarında Müslüman kadınlara sahneye çıkma yasağı olduğu, Rum, Ermeni ve diğer azınlık sanatçılarının rahatça sahne alabildikleri dönemde "Bihter" adlı bir sahne sevdalısının "Kantocular Kraliçesi Verjin" takma adıyla taşradan İstanbul'a uzanan hikâyesi anlatılıyor.

***

"Kara kalem İstanbul" sergisi, Basın Müzesi'nde

SERGİ:Okan Üniversitesi öğrencisi Mustafa Doğan'ın, kara kalem çalışması resimleri, "Kara Kalem İstanbul" adıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Müzesi'nde 16 Aralık 2008 tarihinden itibaren sergilenmeye başlayacak. Sergi 3 Ocak 2009 tarihine kadar açık kalacak.

***

İdil Biret, Süreyya Operası'nda sanatseverlerle buluşuyor

KONSER:Piyano sanatçısı İdil Biret, üçüncü kez Süreyya Operası'nda konser verecek. Geçen hafta Amerika'da New Orleans şehrinde bir resital veren İdil Biret, 14 Aralık'ta Süreyya Operası'nda sanatseverlerle buluşuyor. Bu konseri sadece Liszt'in eserlerine ayıran İdil Biret, Fantezi ve Füg, Sonat, 2 Efsane, Venedik ve Napoli, Tannhauser Operası Uvertürü gibi parçaları çalacak. Resital biletleri, Süreyya Operası gişesinden temin edilebilir.

***

"Hayallere sığmayan minyatür odalar" İstanbul'a geliyor

SERGİ:Sanatçı Henry Kupjack'ın, 20 minyatür odasından oluşan "Hayallere Sığmayan Minyatür Odalar" sergisi, Rahmi Koç Müzesi'nde sanatseverlerle buluşacak. Sanatının günümüzdeki tek aktif temsilcisi Amerikalı sanatçının, benzerine zor rastlanan gerçeklikteki "Minyatür Odaları" İstanbul'a geliyor. Her bir detayı titizlikle ve aslına uygun bir şekilde ele alınan, dünya tarihinde iz bırakmış dönemlerin yaşam tarzını, mimari özelliklerini ve ruhunu yansıtan 20 minyatür oda, 17 Aralık'ta sergilenmeye başlayacak. Florida Naples Sanat ve Winterthur Müzesi, Chicago Sanat Enstitüsü, Boston Kütüphanesi ve Illinois Devlet Müzesi gibi dünyanın belli başlı müze ve galerilerinde sanatseverlerin beğenisine sunulan eserler 15 Mart'a kadar açık. www.rmk-museum.org.tr

***

FKM'den iki oyun

TİYATRO:FKM Tiyatrosu, 13 Aralık'ta iki oyunla seyircilerinin karşısında olacak. Onu Beklerken isimli tek perdelik oyun Fırat Kültür Merkezi sahnesinde, saat 15.30'da. Tuna Boyu ise aynı sahnede saat 19.30'da. www.fkmonline.net

zaman
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2008 Pazartesi 08:35:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?