25
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Dinçer ağabey veda etti

Yaşamını İzmir'de sürdüren yazar Dinçer Sezgin, önceki gün hayatını kaybetti. 30'a yakın öykü ve şiir kitabına imza atan Sezgin Radikal'de de yazmıştı

 

İzmir kültür sanat dünyasının Dinçer ağabeyi önceki gece hayata veda etti. Dinçer Sezgin, çok sayıda öykü, şiir, çocuk kitabına imza atmış, tiyatro oyunları yazmış, Cumhuriyet, Yeni Yüzyıl, Radikal gibi gazetelerde yazıları yayımlanmış ve uzun yıllar TRT’de çalışmış bir edebiyatçı, gazeteciydi.

Dinçer Sezgin bir aya yakın süredir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Önceki gece 19.00 civarında kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Dinçer Sezgin’in cenazesi dün, Bostanlı Beşikçioğlu Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından defnedildi.

Torbalı’da 1939 yılında doğan Sezgin, Çanakkale Öğretmen Okulu ve Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. Dokuz yıl kadar öğretmenlik yaptı ve ardından TRT sınavlarını kazanarak bu kuruma geçti. Böylece, çeşitli görevlerle TRT’de 28 yıl sürecek meslek hayatı başlamış oldu. Sezgin, TRT’den emekli olduktan sonra, yeni kurulan Radikal Gazetesi’nde yazmaya başlamış, on yıla yakın bir süre İzmir Esintileri başlığıyla sanat, edebiyat, kültür meseleleri üzerine yazıları Radikal’de yayımlanmıştı.

Son kitabı ‘Sır Gecesi’
İlk öyküleri Türk Dili Dergisi’nde yayımlanan ve yaşam boyu edebiyat üretimini sürdüren Dinçer Sezgin, 30’un üzerinde şiir, hikaye ve çocuk kitabı yazmıştı. Yazarlık birikimi, yayıncılık tecrübesi kadar çevresiyle kurduğu ilişki biçimiyle de saygı gören biriydi Dinçer Sezgin. Radikal Kitap’ta Kırmızı Yayınları’ndan çıkan son öykü kitabı ‘Sır Gecesi’ vesilesiyle Rozerin Bolluk’un yaptığı söyleşide bunu şöyle özetliyordu:

‘Benim anayasam aşk’ sözü benim insanlarla iletişim kurmamı kolaylaştırıyor, insanlara değer vermemde ölçü oluyor. Kendi kendimin farkına varmama yardımcı oluyor. Belki bunun için alçak gönüllüyüm, yaşamım boyunca büyüklenmek gibi bir derdim olmadı. Başkasının bahçesine hiç tecavüz etmedim. Kendi topraklarımda neyi yetiştirebileceğimin bilincini yaşadım.”

Türk Dil Kurumu Ödülü, Karşıyaka Belediyesi Homeros Ödülü gibi ödüllerin sahibi olan Dinçer Sezgin’in adı Karşıyaka’da bir parka verilmişti

.
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2010 Perşembe 18:45:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?