16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Diyarbakır'dan politik film

Mıraz Bezar'ın yönettiği film, çoğunluğu amatör oyunculardan oluşan bir kadroyla Diyarbakır'da çekiliyor.

Mekânı Diyarbakır, dili Kürtçe olan 'Zilli Kurt', ailesini kaybeden iki çocuğu ve çatışmalı ortamdan etkilenen insanları anlatan bir film 


Festivaller ve kültür sanat buluşmalarına ev sahipliği yapan Diyarbakır şimdi de bir sinema filminin platosu oldu. Yönetmenliğini Mıraz Bezar'ın yaptığı 'Gurê bi Zengil' (Zilli Kurt) adlı sinema filmi, Diyarbakır'ı, çatışmalı ortamdan etkilenen insanların yaşamını ve ailesini kaybeden iki çocuğun hikâyesini anlatıyor.


Ağırlıklı dili Kürtçe olan 'Zilli Kurt'un çekimleri Diyarbakır merkezinde yürütülüyor. Anne ve babasını kaybeden 11 yaşındaki Gülistan ile 10 yaşındaki Fırat'ın yaşam mücadelesinin konu edildiği filmde çoğunlukta amatör oyuncular rol alıyor.


Politik sinemaya dönüş


Hikâyeyi Evrim Alataş ile yazan ve filmin yönetmenliğini yapan Miraz Bezar, filme hazırlanmak, kenti anlamak için yaklaşık iki yıldır Diyarbakır'da yaşadığını söylüyor. Daha önce kısa metrajlı filmlere imza atan ve çeşitli ödüller kazanan Bezar, "Burada çok şey yaşandı. Hiçbir şey yaşanmamış gibi davranılmasında bir sorun var zaten. Bizim derdimiz, yaşananları anlatmak. Bugüne kadar yaşananlar ya mizahla anlatıldı, ya da dizilerle örtüldü. Ama sosyal dram konu edilmedi. Bizim filmimiz sosyal dramdan korkmuyor. Türkiye'de bir politik sinema kültürü vardı, fakat özellikle bölge açısından baktığımızda 1980 yılından beri neredeyse bu yaklaşım unutuldu. Bizler politik sinema açığını kapatma umudundayız," diyor.


Filmin ismini Yaşar Kemal'in Zilli Kurt anlatısından aldıklarını ve filmin finalinde de aynı anlatıdan etkilendiklerini ifade eden Bezar, tek sıkıntılarının zor koşullarda ve düşük bütçeyle çalışmak olduğunu ifade ediyor. Filmin yapımcılığını, Zin Prodüksiyon adına Yüksel Budak yürütüyor. Daha önce Cumhuriyet, Münferit, Gülbeyaz gibi filmlerde uygulayıcı yapımcı olarak görev alan Budak, 50 kişi olması gerekirken 25 kişi ile çalıştıklarını, ekibin çoğunun gönüllü olduğunu söylüyor.


Budak, "Tamamen kendi olanaklarımızla çalışmayı yürütüyoruz. Fakat profesyonel bir ekip oluşturduk. Tümümüz bu filme başka bir anlam yüklüyoruz. Diyarbakır'ı bir mekân olarak seçmedik, bu bir Diyarbakır filmi ve zaten oyuncuların hikâyeleri neredeyse senaryodaki kadar trajik" diyor. Filmde başrolleri Şenay Orak ile Muhammed Al üstleniyor.

radikal
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2007 Cumartesi 12:55:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?