22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Doku Sanat'ta Murat Tolga sergisi

Ressam Murat Tolga’nın sergisi, İstanbul Doku Sanat Galerileri’nde devam ediyor.

Yeni biçimlemelere açık olmasıyla tanınan sanatçı, yaklaşık 40 tablodan oluşan sergisinde insan ve hayvan figürleri ağırlıklı eserlerine yer veriyor. Bir dönem grafik tasarımcılığı ile uğraştıktan sonra tamamen resim sanatına yönelen ve Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği üyesi olan Tolga, halen Caddebostan’daki atölyesinde serbest ressam olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Tolga, çağdaş düşünme mantığından yola çıkarak geliştirdiği resimlerinde yeni çözümleme olanakları yakalıyor. Resimlerindeki kurgusal yapılanmayı deneyerek bulan ressam, araştırıcı bir sanat anlayışı sergiliyor.

Murat Tolga, resimleriyle ilgili olarak şunları söylüyor:
“Tablolarımda mutlaka insan ve hayvan ilişkilerine yer veriyorum. Bunun nedeni hayvan sevgisinden öte, hayvanların biçimlerini sevmem. Güzel bir kadının yanına bir maymun yerleştirerek dramatik, gerilimli ve mizahi bir etki yaratmaktan hoşlanıyorum. Sergideki 40 resimde tematik olmasa da teknik bir bütünlük var. Öykücü bir tavır takınmaktan çok, herkes baktığı şeyi algılasın istiyorum.”

Sanat eleştirmeni Ümit Gezgin de Tolga’nın resimlerini şöyle tanımlıyor: “Murat Tolga’yı Türk resmi içinde hakikilik dozajı yüksek alanda tutan, kendi bütünlüğünün gerçekliği doğrultusunda eser üretmesidir. Riyasız bir açılımdır onunki veya pop olana karşı duyduğu mesafenin realitesi. Çünkü bütün sahte ilişkilerden kente duyduğu soğukluk kadar bir mesafe hissiyle uzaklaşıp, kendi içine kapanma ihtiyacı hisseder. Bu hissediş, çoğu kere yalnızlığın doğurduğu acı ve acının getirdiği yaratıcı yoğunluk boyutunda plastize olur onda.”

Sergi 20 Kasım’a kadar açık.
(0212) 246 24 96

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2007 Çarşamba 13:20:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?