28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Duchamp'ın talihsiz pisuvarı

Modern sanatın kilit önemdeki eserlerinden biri sayılan Marcel Duchamp'ın Fıskiye adlı porselen pisuvarına çekiçle saldıran 77 yaşındaki bir adam Paris'te göz altına alındı.

Piyasa değeri en az 3 milyon dolar

Pisuvarın yüzeyinde ufak bir hasar oluştuğunu söyleyen Pompidou Merkezi'ndeki müze yetkilileri onarılmak üzere bir süreliğine kaldırıldığını açıkladı.

Marcel Duchamp, 1917 yılında bir pisuvarı olduğu gibi alıp bir galeriye koyunca sanat çevrelerinde büyük şaşkınlığa ve kimi muhafazakar kesimlerde infiale yol açmıştı.

Ancak tarihin yargısı, şu an satışa çıkarılırsa üç milyon doları aşkın değer biçilen Duchamp'ın pisuvarının sanat nedir sorusuna yepyeni bir kapı açtığı yönünde.

Fransız polisi, kimliği açıklanmayan 77 yaşındaki adamın pisuvara bundan önce de saldırdığını söylüyor.

Eser 1993 yılında Fransa'nın Nimes kentinde bir müzede sergilenirken aynı adam tarafından içine işenmişti.

Polisin basına yaptığı açıklamaya göre yaşlı adam sorgusu sırasında çekiçle saldırının bir gösteri sanatı olarak algılanması gerektiğini ve Dadaist akımın çizgisinde duranların bu konuda kendisini anlayacağını savundu.

20'inci yüzyılın başlarında alışılmış estetikçiliğe ve burjuva değerlerine karşı çıktıklarını söyleyen Dadacıların sanat anlayışı mantıksızlık ve varolan sanatsal düzenin reddi üzerine kuruluydu.

2004 yılında yapılan ve 20'inci yüzyılın öne çıkan 500 eserini kapsayan bir ankette Marcel Duchamp'ın Fıskiye adlı pisuvarı modern sanatta en çok etki bırakmış yapıt olarak seçildi.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2006 Cuma 16:34:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?