20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Düğün ya da Davulculara ceza

Trabzon'daki çeşitli sivil toplum örgütleri, Trabzon Devlet Tiyatrosunca (TDT) sahnelenen "Düğün ya da Davul" adlı oyunda "siyasal içerikli mesajlar" olduğuna ilişkin iddialar üzerine yapılan incelemede, tiyatro müdürü, oyunun yönetmeni ve 2 oyuncuya uyarı cezası verilmesine, tepki gösterdi.


TDT Haluk Ongan Sahnesi önünde toplanarak, tiyatroculara destek veren ve "sansürü" kınayan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yüzlerine hazırladıkları "ağlayan maskları' taktı.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu, şöyle konuştu:

"Bu kutlama sıra dışı bir isyan olsun istedik yanlışlıklara, haksızlıklara, adaletsizliklere... Sanatın dalkavukluk, yağdanlık değil, özgürlük olduğunu yeniden anımsatmak için. Gülmecesel eleştirinin taşlamanın bile sansüre, cezaya uğradığı bir ortamda bizleri nasıl bir dünya, nasıl bir gelecek bekliyor acaba?

Bizler Trabzonlular sanata, tiyatroya sahip çıkacağımızı, gerçek özgürlüğün, ancak özgür sanat, kültür ve bilim üretim ortamıyla mümkün olacağını anımsatmak için sanata sansür koyanları bir kez daha düşünmeye yöneltmek, ülkemizin içinde bulunduğu olumsuz ve moral bozucu duruma dikkat çekmek için ağlayan masları taktık. Umarız bu fotoğraf herkesi biraz düşünmeye yöneltir."

Gruptakiler açıklamanın ardından alkışlarla dağıldı.

TDT tarafından aralık ayında Rize'de sahnelenen "Düğün ya da Davul" adlı oyunda "siyasal içerikli mesajlar" olduğuna ilişkin iddialar ve basında çıkan haberler doğrultusunda Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü yetkililerince soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma sonucunda, TDT Müdürü Murat Gökçer, "Düğün ya da Davul" adlı oyunun yönetmeni Volkan Özgömeç ve oyunda siyasal içerikli replikleri söyledikleri öne sürülen oyuncu Halil Ayan ve Erşan Utku Ölmez'e uyarı cezası verilmişti.

aa
Yayın Tarihi : 27 Mart 2008 Perşembe 15:10:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?