22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Dünyanın gözü bu koleksiyonda

Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nin 3. kuşak temsilcisi Mehmet Tezçakın, elinde bulunan dünyadaki en kapsamlı 'Osmanlı Kağıt Paraları Koleksiyonu'nu satıyor. Dededen kalan birkaç parayla başladığı para koleksiyonunda 20 yılda çoğu ünik (eşi olmayan) olan tedavüle çıkmış hemen tüm Osmanlı kağıt paralarını toplayan Tezçakın, Tarihi Sultanahmet Köftecisi'ni 5. kuşağa aktarabilmek için koleksiyonunu satışa çıkardı. Ancak koleksiyonunun yurt dışına çıkmaması için büyük çaba sarfediyor.

KATAR PRENSİ ALMAK İSTEDİ

Tezçakın, koleksiyonunu almak isteyenler arasında ünlü İsrailli nümismat R. Nachum, Osmanlı objelerine duyduğu yakın ilgiyle tanınan Katar prensi Abdülaziz bin Jasmin bin Hamad al Tahai ve Suudi Arabistanlı emlak kralı, nümismat Ahmad el Jafari'nin bulunduğunu söyledi.

El Jafari'den sadece 25 parça için 1 milyon dolarlık teklif aldığının altını çizen Tezçakın, yurt dışından büyük emeklerle getirdiği Osmanlı pa-ralarının yeniden yurt dışına çıkmasını istemediğini dile getirdi. Koleksiyonun Türkiye'de kalmasını ve bir müzede teşhir edilmesini çok istediğini kaydeden Tezçakın, 'Bu konuda fedakarlığa hazırım. Eksperlerin 6 milyon dolar değer biçtiği koleksiyonu (Türkiye'de kalması ve müzede korunması) şartıyla yarı fiyatına satacağım' dedi. Kamu ve özel bankaları, tarihe duyarlı kurumları göreve çağıran Tezçakın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bakanlardan da destek istiyor.

AA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 06:47:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
BİRGÜL IŞIN IP: 81.213.210.xxx Tarih : 24.12.2007 09:02:09

syn mehmet tezçakın sizi kutluyorum aynı şekil bizimde elimizde 6 albüm ve yabancı ülke paralarıda var maddi sıkıntıdan satacağız ama kimle baglantı kuracağız bize yardımcı olurmusunuz kocam ve benim darphane kayıdımızda bulunmakta bana mail atabilirsiniz yardımcı olacak herkese SAYGILARIMLA BİRGÜL IŞIN GAZİANTEP