22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Edebiyat P'enis'le çalkalanıyor

P'enis Batur mu? 

Enis Batur, kitabın yazarı olmadığını, şerefsizce bir saldınının kurbanı olduğunu açıkladı...

Romanın yazarı kim tartışması

Edebiyat çevreleri, normalden büyük penise sahip bir adamın hayatını anlatan "P'ENİS" isimli romanı, ünlü eleştirmen ve yazar Enis Batur'un yazdığını iddia etti.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan "P'enis" isimli romanın yazarının ünlü yazar ve eleştirmen Enis Batur olduğu öne sürüldü. Penisinin boyu 32.5 santimetre olan bir adamın başından geçenlerin anlatıldığı romanın kapağında çok büyük bir "P" harfi bulunuyor. Bu harfin hemen altında ise "ENİS ROMAN" yazıyor. Harfler birleşik söylendiğinde ise kitabın ismi "Penis Roman" olarak okunuyor. Ama edebiyat çevresi büyük P hariç tutulduğunda okunan "Enis Roman" kelimelerinin "Enis Batur" a gönderme yapmak için özellikle seçildiği fikrinde birleşiyor. 

Bir roman yazacağım, yer yerinden oynayacak

Edebiyat çevreleri de, kitabın Enis Batur'a ait olduğu iddialarıyla çalkalanıyor. Yıllardır sayısız kitabı çıkan Batur'un, bir türlü en çok satanlar listesine girmemesine içerleyip, çevresindekilere, "Bir gün öyle bir popülerkültür romanı yazacağım ki, yer yerinden oynayacak" dediği öne sürülüyor. 


Bu sözler, kitabın yazarının Batur olduğu savına kanıt olarak gösteriliyor. Tartışılan kitap çıktıktan sonra, yazarı isim vermeden bir gazeteciye verdiği röportajda, kitapta yaşananların normalden iri penise sahip olan bir kişinin hayatı olduğu izlenimi verilmişti.

 Röportajda, kitabın yazarı adının Enis olduğunu da öne sürmüş, penisinin iriliği nedeniyle hayatının zorlaştığını anlatmıştı. Yazar, "Bu kitap tamamen kurgu mu, yoksa otobiyografik yanları da var mı?" sorusunu ise şöyle yanıtlamıştı: "Otobiyografik yanları var. İyi bir esin kaynağım vardı diyelim, bana çok 'büyük' bir ilham verdi..." Kara mizah olarak nitelenen "P'enis Roman", Okuyan Us yayınlarından çıktı. 

Enis Batur: Şerefsiz saldırı kurbanıyım

Enis Batur son zamanlarda kendisine atfedilen P'enis kitabının yazarı olmadığını internet ortamında duyurarak kendisinin "Şerefsizce düzenlenen bir saldırının kurbanı olduğunu" belirtti.

Batur'un dahil olduğu e-posta grubuna yazdığı yazı şöyle:

"Otuzyedi yıllık yazı hayatımda pek çok olayla karşılaştım, ilk kez şerefsiz bir saldırının kurbanı haline getiriliyorum. Günlük bir gazete, basın ilkelerinin hiçbirine sığdırılmayacak bir sorumsuzluk anlayışıyla, tek bir dayanak olmaksızın, bütünüyle asılsız ve seviyesiz dedikodulardan hareket ederek, takma isimle yayımlanmış, benim gözümde paçavra kadar değeri olmayacak bir kitabın yazarı olduğumu ilan ediyor.

Kitabın yayıncısı Cem Mumcu, aynı zamanda Hipokrat yemini etmiş bir hekim. Ortaya çıkıp sözkonusu kitapla ilgili gerekli açıklamaları yapmadığı taktirde, bu haysiyetsizliği alnında bir dövme olarak taşıması gerekeceğine inanıyorum.

Haberi yayımlayan gazetenin yayın ahlakı açısından özür dileyecek olgunlukta bir davranış göstereceğini umacak kadar safdil olduğum sanılsın istemem. Buna karşılık, böylesine çirkin bir tecavüz konusunda Basın Konseyi'nden bir açıklama bekliyorum. Türkiye'nin, yazarlarını bu kadar kolay karalayabilmesinin nelere malolduğunu görüyor muyuz ? 

Kendi payıma, yaşanan rezillikle ilgili Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Yazarlar Kuruluşu, Türkiye Yayıncılar Birliği, Edebiyatçılar Derneği gibi kuruluşların olay karşısındaki tutumlarını merakla bekleyeceğim.

Beklerken, kendi gazetemdeki köşem dahil, bütün Basın organlarından uzak durmayı tercih edeceğimi ifade etmek isterim. Bu çerçevede, hiç değilse saygın yayın organlarının, sözkonusu saldırıyı konu edinmeyerek daha fazla kirliliğe yolaçmamalarını da dilerim. Böyle bir kültür ortamında yaşıyor olmaktan utanç duyuyorum.





sabah
Yayın Tarihi : 22 Mart 2007 Perşembe 10:17:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?