22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Efes paralarına müdahale ettik

Almanya’nın Münih kentinde "Gorny&Mosch" sanat galerisinde başlangıç fiyatı 200 bin Euro’dan dün müzayedeye çıkarılan tarihi Efes paralarının satışı durduruldu.

MÖ 625-600 yılları arasında Efes’te basılan ve tarihte ilk para basımının başlangıcı olarak kabul edilen "Phanes" paralarının satışının durdurulması için Türkiye müdahale etti.

Bunun üzerine Münih Savcılığı, Efes paralarına el koydu. Antik 533 adet sikkenin satışa sunulduğu Gorny&Mosch sanat galerisi, dün sabah müzayedenin açılışında ikisi Efes parası olmak üzere, dört sikkenin müzayededen kaldırıldığını açıkladı. Efes’te basılan bu paraların müzeden çalınıp çalınmadığını tespit etmek için, Türkiye Kültür Bakanlığı’nın tüm müzelere talimat verdiği ve envanter kayıtlarının incelendiği öğrenildi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası’na göre bu paraların Türkiye’den çıkarılmasının yasak olduğu belirtildi.

Türkiye’den çok sayıda tarihi eserin satışa sunulduğu galeri olarak gündemden düşmeyen Gorny&Mosch sanat galerisinin sahiplerinden Hans-Christoph Mosch, paraların özel koleksiyona ait olduğunu savundu.

Celal Özcan/Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2007 Salı 12:43:57
Güncelleme :9 Ekim 2007 Salı 13:06:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?