16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Ege, Artemisine kavuşuyor

Dünyanın 7 harikası arasında gösterilen Artemis Tapınağı'nın aslına uygun olarak yeniden yapılması için çalışma başlatıldı.


Selçuk Artemis Kültür ve Sanat Vakfı tarafından hazırlanan projenin sunumu amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Taner Kışlalı salonunda bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya; İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Selçuk Kaymakamı Aziz İnci, Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, Artemis Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Atılay İleri, Proje ve Planlama sorumlusu Mimar Jean Pierre Bohraus ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Atılay İleri, toplantıda yaptığı konuşmada, 7 harika arasından şu anda sadece Mısır'daki Giza Piramidi'nin ayakta olduğunu belirterek, buna rağmen bu yapılara olan hayranlığın devam ettiğini belirtti.

Avusturyalı Arkeolog Dr. Anton Bammer'in 1966-2004 yılları arasında yaptığı kazılar ve araştırmalar sonucu Artemis Tapınağı'nın boyutlarının bilimsel yöntemlerle saptandığını ve bu eserin yeniden yapılabilmesi için temel çalışmaların tamamlandığını kaydeden İleri, "Dr.Bammer bana bu dünya harikasının bütün ölçülerini ve gerekli bilgileri verdi. Bin 200 saatlik uzun ve yoğun bir çalışmadan sonra projemiz hazırlandı" dedi.

Selçuk'un artık tarihi değerlere sahip çıkmasının zamanının geldiğini ifade eden İleri, "Dünyada hiçbir ülke şehir veya yerleşim yeri böyle bir şansa sahip değildir. 7 dünya harikasından yalnız ve yalnız Artemis Tapınağı'nın yapılması mümkündür ve bu tapınağı bizler yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Diana Tapınağı olarak da bilinen ve Tanrıça Artemis'e ithaf edilen tapınağın Efes'te M.Ö. 550 yıllarında tamamlandığı tahmin ediliyor.

Tamamen mermerden inşa edilen tapınağın tarih içinde çeşitli defalar yıkılıp restore edilmesine rağmen son olarak MS 263 yılında Gotlar'ın saldırısı sırasında yıkıldığı biliniyor.

aa
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 10:43:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa sener IP: 86.80.116.xxx Tarih : 4.11.2007 13:31:56

Bir ressam olarak benim 2001 de hayal ettigim ve kagida doktugum projenin bir kismini ete-kemige burunmus olarak gorunce heyecandan ve keyiften yerimde duramaz oldum.Girisimcileri candan tebrik ederim. Mustafa Sener