26
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Ege'nin sanatçı fabrikası

Türkiye'nin konservatuvara sahip tek ilçesi olan Nazilli'de bulunan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Devlet Konservatuvarı, oda orkestrasıyla dünyadan sanatçıları ağırlıyor, yur içi ve yurt dışına sanatçı gönderiyor.

ADÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özgür Elgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 27 tane konservatuvar bulunduğunu, Nazilli'deki Devlet Konservatuvarının bir ilçede kurulan Türkiye'nin ilk ve tek konservatuvar olduğunu söyledi.

Ege Bölgesi'nde 9 Eylül Üniversitesinden sonra ikinci konservatuvarın kendi okulları olduğunu anlatan Elgün, ''şu anda da konservatuvarımızın lise bölümünü açmayı hedefliyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor'' dedi.

Devlet Konservatuvarının yaklaşık 3 yıldan bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Elgün, 2 yıldır verdikleri konserlere halkın yoğun katılımının kendileri için çok sevindirici olduğunu vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Elgün, konservatuvarda 2 yıldır hafta sonları yarı zamanlı olarak küçük öğrencilere de eğitim verdiklerini ifade etti.

Yurt içinden ve yurt dışından pek çok ünlü sanatçının Nazilli'ye gelip oda konserleri verdiğini kaydeden Elgün, Nazilli'den de dışarıya çok sayıda önemli sanatçının gönderildiğini söyledi. Elgün, ''en büyük arzum, buradan yetişen ünlü sanatçıları ve hocaları, yine burada bir araya getirmek'' diye konuştu.

Konservatuvarda öğretim görevlisi olarak görev yapan Deniz Çağlar da, konservatuvar binasının Cumhuriyet döneminde sanayi alanında ün yapmış bir yer olduğunu belirterek, ''Burası Atatürk tarafından 9 Ekim 1937 yılında Türkiye'de ilk kez hizmete açılan Sümerbank Basma Fabrikası'ymış. Şimdi ise burada konservatuvarımız bulunuyor. Bu güzel bir oluşumdur'' şeklinde konuştu.

Nazilli'de yetişen çok sayıda konservatuvar öğrencisinin dünyanın değişik bölgelerinde bulunan konservatuvarlarda öğretim görevlisi olarak ve sanatçı olarak görev yaptıklarını anlatan Çağlar, ''yine de, ben bu sanatçılarımızın ve öğretim görevlilerimizin kendi memleketlerinin konservatuvarlarında görev yapabileceklerini düşünüyorum'' dedi.

-''ADÜ'YE, TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KÜLTÜR SARAYLARINDAN BİRİNİ YAPTIRIYORUZ''-

Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız da, Türkiye'de konservatuvarı bulunan tek ilçe olmanın gururunu yaşadıklarını aktararak, ''konservatuvar hocalarımız Nazilli'de örnek bir çalışma sergiliyor'' dedi.

Konservatuvarın Nazilli için büyük bir avantaj olduğunun altını çizen Yıldız, ''ancak bu haliyle kalmaması gerekiyor. Konservatuvarımızın büyümesi ve büyütülmesi gerekir. Bunun için de Nazilli'de Konservatuvarımız bünyesinde 'Konservatuvar Lisesi'ni hizmete açacağız'' şeklinde konuştu.

Yıldız, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin en büyük kültür saraylarından birini ilçeye kazandıracaklarını,, 8 bin metrekare kapalı alanda inşa edilmesi planlanan kültür sarayı inşaatının devam ettiğini söyledi.

Çalışmalar tamamlandığında Kültür Sarayı'nı ADÜ'ye devredeceklerini, içerisinde Güzel Sanatlar Fakültesi olması konusunda mutabakat sağladıklarını sözlerine ekledi.

A.A
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 12:38:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?