20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

El yazması eserler internette!

Türkiye'de, Süleymaniye Kütüphanesi'nden sonra el yazması koleksiyonların bulunduğu ikinci büyük kütüphane olan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) kütüphanesindeki eserler internete konuldu. 

DTCF Dekan Yardımcısı Prof. Dr. M. Osman Toklu, fakülte kütüphanesinde bulunan koleksiyonlardaki eserlerin tarihinin 1100'lü yıllara kadar gittiğini, Arapça, Farsça ve Osmanlıca yazılmış bu eserlerin, edebiyattan ilahiyata, coğrafyadan astronomiye birçok bilim dalını kapsadığını anlattı.

Muzaffer Özak I, II; Mustafa Con A, B ve C; İsmail Saib I, II ile Üniversite A ve B koleksiyonlarında ve müteferrik koleksiyonda toplam 15 bin 39 yazma eser bulunduğunu bildiren Toklu, "Edebiyat, tarih, coğrafya, dilbilim, fen bilimleri, felsefe, din konularının ağırlık taşıdığı bu yazmalar arasında Hicri III, IV ve V. yüzyıllarda yazılmış son derece değerli eserlerin yanında bizzat yazarlarının kaleminden çıkmış olanlar da bulunuyor" bilgisini verdi.

Toklu, bu eserlerin "kimliklenerek hizmete sunulması" amacıyla hazırlanan "Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Kütüphanesi Yazmalarını Kataloglama ve Bilgisayar Ortamına Aktarma Projesi"ne göre, eserlerin fotoğraflarının hasar verilmeden çekilerek bilgisayar ortamına geçirilmesi ve internete aktarılması çalışmalarının büyük bölümünün tamamlandığını bildirdi.

İnternetteki eserlerden, ekimin ilk yarısına kadar ücretsiz yararlanılabileceğini belirten Toklu, daha sonra ücret alınacağını da duyurdu.

AA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 14:26:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?