22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

En genç ve gizemli firavun

Mezarının bulunmasından bu yana sadece 50 kişinin görebildiği Mısır'ın gizemli firavunu Tutankamon'un yüzü ilk kez sergileniyor.


Mısır'ın en genç ve gizemli firavunu Tutankamon'un yüzü ilk kez sergileniyor. Tutankamon'un mumyası, Mısır'ın Luksor kentindeki Krallar Vadisi içindeki mezarında iklim kontrollü bir kutu içinde dün sergilenmeye başlandı. Mısır firavunları arasında en fazla ilgi çeken Tutankamon'un mezarı İngiliz kâşif Howard Carter tarafından 1922'de bulunmuştu.

3 BİN YILDAN FAZLA OLDU
Mezarın bulunmasından bu yana firavunun yüzünü yalnızca 50 kişinin, lahdini ise binlerce kişinin gördüğü tahmin ediliyor. 3 binden fazla yıl önce genç yaşta ölen Tutankamon'un yüzü, mumyalama tekniği sayesinde aynen korunmuştu. Firavunun yüzü, sergi boyunca da ısı ve nemden korunacak.

HAZİNE TEHLİKEDE
9 yaşında taç giyen ve 19 yaşında hayatını kaybeden Tutankamon'un mezarında bulunan hazineler, dünyayı büyülemiş ve milyonlarca ziyaretçiyi Krallar Vadisi'ne çekmişti. Mısırlı arkeolog Zahi Havas, Tutankamon'dan geriye kalanların ve diğer kutsal emanetlerin, kalabalık grupların mezara beraberlerinde getirdikleri sıcak ve nemden dolayı tehdit altında olduğunu belirtiyor.

YARASI ÖLDÜRDÜ
Krallar Vadisi'nde 3300 yıllık mezar odasından çıkarılan Tutankamon mumyası 2005'te röntgen cihazıyla üç boyutlu olarak incelenmişti. Ünlü firavunun öldürülmediği, muhtemelen uyluk kemiğindeki yaradan öldüğü açıklanmıştı

ajanslar
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2007 Pazartesi 14:04:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?