19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Erdal Öz ödülü Gülten Akın'ın

Geçen yıl kaybettiğimiz yazar Erdal Öz'ün anısına kurucusu olduğu Can Yayınları ve ailesi tarafından konulan edebiyat ödülünün ilki Gülten Akın'ın oldu.

'50 Kuşağı'nın önde gelen yazarlarından Erdal Öz'ün anısını yaşatmak amacıyla konulan ödülün seçici kurulu Tahsin Yücel, Doğan Hızlan, Cevat Çapan, Jale Parla, Nüket Esen, Semih Gümüş ve Celâl Üster'den oluşuyor. Kurul, 16 çağdaş Türk şiirinin günümüzde ulaştığı düzeyi yansıtma niteliği, şiire verdiği emek, son yıllarda kendi şiirinde yarattığı yenilik nedeniyle ödülün Gülten Akın'ın olmasına karar verdi.

1933'te Yozgat'ta dünyaya gelen Gülten Akın, Türk şiirinin yaşayan ustalarından biri. Gülten Akın'ın 'Çin Masalı' adlı ilk şiiri, 1951'de Son Haber gazetesinde yayımlamıştı. Sığda adlı kitabıyla 1965 Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü'nü kazanan, şair en önemli yapıtlarından biri olarak kabul edilen 'Kestim Kara Saçlarımı'da yasaklara, çağa ters düşen kalıplaşmış gelenek ve törelere, kadının tutsaklığına başkaldırıyı güçlü bir şiir diliyle ele aldı.

Akın, son olarak 2007'de de 'Celâliler Destan' ile 'Kuş Uçsa Gölge Kalı' adlı şiir kitaplarını yayınlandı. Gülten Akın, 15 YTL ve Handan Börüteçene imzalı heykelcikten oluşan ödülünü Erdal Öz'ün doğum günü olan 26 Mart'ta, Pera Müzesi'nde düzenlenecek törenle alacak.

...
Yayın Tarihi : 18 Mart 2008 Salı 20:04:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?