19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Erdem Yücel’in Yeni Kitabı

Kenthaber yazarlarından Erdem Yücel’in “Anılarıyla Tahsin Öz” isimli kitabı Arkeoloji ve Sanat Yayınları tarafından yayınlandı. Bunun ardından da Türk Müzeciliğinin piri sayılan Tahsin Öz’ün yaşamı sırasında iki yıl birlikte çalıştığı Erdem Yücel’e vermiş olduğu “Hayatım” isimli notlarından yararlanılarak yayınlanan kitabın tanıtım söyleşisi ve imza günü12.Aralık günü Beyoğlu ArkeoPera’da yapıldı.

Sultan Abdülmecit’in 1855’de Dolmabahçe Sarayı’nın yaptırmasından padişahların terk ettikleri, her geçen gün biraz daha harap olan Topkapı Sarayı’nı müzeye dönüştürmek gibi çok zor bir görevi Cumhuriyet döneminde üstlenen Tahsin Öz, o günlerin en popüler kişilerinden birisi olmuştu.

Müzecilik çalışmalarının yanı sıra çeşitli gazete ve dergilerde sürekli yazılar yazmıştır. Türk sanatını yansıtan kaynak kitapların olmayışına rağmen yazıları ile o günlerde büyük bir boşluğu doldurmuştur. Günümüzde bu konularda yazılmış çok sayıda yayın olmasına rağmen Tahsin Öz’ün yazıları hala ana kaynaklar arasında yer almaktadır. Ne yazık ki, ölümünden sonra Onunla ilgili yayınların sayıca az oluşu ise kültürümüz yönünden hem düşündürücü hem de üzüntü verisidir.

Erdem Yücel’in “Tahsin Öz” kitabında ve ArkeoPera ‘da yapmış olduğu söyleşişinde Tahsin Öz’ü nasıl tanıdığından yola çıkarak, Onun yaşamındaki belirli noktalara değinmiştir. Bu arada Öz’ün müzeciliğe başlaması, Topkapı Sarayını yeni bir müze konumuna sokması, Atatürk ile olan anıları, sarayda yaşadığı sıkıntılı günleri, emekliye ayrılışı ve İstanbul Vakıflar Baş Müdürlüğünde Eski Eserler Müşaviri olarak görevini detaylarıyla anlatmıştır. Ayrıca Tahsin Öz’ün tüm yayınlarının listesi de kitabın sonuna eklenmiştir.
 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2009 Pazar 12:06:23
Güncelleme :13 Aralık 2009 Pazar 12:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?