30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Erdoğan'dan Türkçe yakınması

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından düzenlenen 6. Türk Dili Uluslararası Kurultayı, devletin zirvesini bir araya getirdi. Kurultaya katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk diline yaptıkları katkılardan dolayı İsveç, Macaristan ve Rusya'dan üç Türkoloğa "Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı" taktı.

Başbakan Tayyip Erdoğan da, Türk dilinin karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekti. Erdoğan, medya ve sanal âlemin kullandığı dilden yakınırken, "Nutuk" ve "Safahat"ı anlamakta güçlük çeken nesillerin bulunduğuna işaret etti. Böyle bir durumun, medeniyet iddiasındaki herkesi düşünceye sevk etmesi gerektiğine işaret eden Başbakan, salonda bulunan bilim adamlarından, Türkiye'nin medeniyet iddiasının içini doldurmalarını istedi. Erdoğan, şöyle konuştu: "Zira üzülerek ifade etmek istiyorum ki; dilimiz bugün hoyrat bir saldırıyla yüz yüzedir. Özellikle medya ve sanal alemin kontrolsüzlüğü dilimiz Türkçenin ve diğer dillerin geleceği adına kaygı vericidir. Gençlerimizin kaç kelimeyle, kaç kavramla konuştuğu, kendilerini sözlü ve yazılı olarak ne kadar ifade edebildikleri büyük önem taşıyor aslında."

Başbakan Erdoğan, medeniyet iddiasına uygun olarak Türkçenin bir dünya dili haline gelmesinin, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişmesinin en büyük ispatı olacağını anlattı. Konuşmasında, geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden şair Fazıl Hüsnü Dağlarca'ya geniş yer ayırdı. Başbakan, "Türkçemizin abideleşmiş şairi, ardında sadece şiir solumuş, Türkçenin zengin imkanlarıyla bu topraklarda bir nehir gibi akıp gitmiştir. Hepimizin gönül teline dokunan, hepimize ülkemizi ve dilimizi sevdiren mısralarıyla Dağlarca, dünya şiir tarihinde eşi görülmemiş bir birikim bırakmıştır." dedi.

Yahya Kemal'in ifadesiyle Türkçenin "ana sütü gibi saf ve temiz" olduğuna dikkat çeken Başbakan, "Biz, bu berrak sütle büyüdük yüzyıllar boyu. Bu temiz dille medeniyetler inşa ettik, şiirler söyledik, fermanlar yazdık, devletler kurduk, şehirler inşa ettik." ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan, 617 bin kelimelik Büyük Türkçe Sözlük'ün internet ortamındaki açılışını yaptı. Türkçenin bütün sözcüklerinin anlamının ve söylenişinin bulunabileceği sözlüğü açan Erdoğan, internet ortamında 'el' kelimesinin anlamını aradı.

Gül, Türk diline hizmet eden yabancılara liyakat nişanı verdi
Cumhurbaşkanı Gül, Türkçeye verdikleri emek sebebi ile İsveç'ten Prof. Dr. Lars Johanson, Macaristan'dan Prof. Dr. Andreas Ronatas ve Rusya'dan Prof. Dr. Victor Guzev'e, "Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı" taktı. Teşekkür konuşmalarını Türkçe yapan Türkologlar, büyük alkış aldı.

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 17:00:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?