22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Ermenileri kızdıran ansiklopedi

Paris İstinaf Mahkemesinin Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak Türk tezlerine yer veren kültür ansiklopedisi Quid’i haklı bulması, Fransa’daki Ermeni derneklerini kızdırdı. Ermeni dernekleri, internet sitelerinde yayımladıkları bildirilerle, mahkeme kararını kınadılar.
Bildirilerde, 12 Ekim 2006 tarihinde Meclis genel kurulunda kabul edilmekle birlikte bugüne kadar Senato gündemine gelmeyen, soykırımın "inkarını" suç sayan yasanın kabul edilmesi gerekliliğinin bu kararla bir kez daha ortaya çıktığı görüşü savunuldu. 

Bu arada, Quid ansiklopedisini dava eden beş Ermeni derneği, istinaf mahkemesi kararına itiraz için Yargıtay gitmek istediklerini bildirdi.
Paris İstinaf Mahkemesi, daha önce Asliye Hukuk Mahkemesinin genel kültür ansiklopedisi Quid aleyhine verdiği ve Ermeni derneklerinin sözde soykırım iddialarıyla ilgili yaptığı itirazı haklı bulan kararı önceki gün bozmuştu. 

İstinaf mahkemesi, kararında, "Quid’in, başkalarının görüşlerine yer vermekten sorumlu tutulamayacağına" hükmetmiş ve "başka görüşlere yer vermenin, sözde Ermeni soykırımı reddetme anlamına gelmediğini" bildirmişti. 

Paris Asliye Hukuk Mahkemesi, 6 Temmuz 2005 tarihinde aldığı kararda, Ermeni derneklerinin Quid ansiklopedisi aleyhine açtığı davada mahkumiyet kararı vermişti. Ermeni derneklerinin, Ermeni soykırımının hatalı bir şekilde sunulduğu gerekçesiyle açtıkları davada, mahkeme, Quid ansiklopedisi yayıncılarını haksız bulmuştu. 

Ansiklopediyi çıkaran Robert Laffont yayınevi, kararı temyiz ederek, davanın istinaf mahkemesinde görülmesini talep etmişti. Daha önce istinaf mahkemesinde yapılan duruşmada, yayıncıların avukatları, Fransa’da önemli tarihçiler tarafından oluşturulan "Tarih İçin Özgürlük Vakfı"nın "Tarihi tarihçiler yapsın" ve "Tarihi konulardaki tartışmalar engellenmesin" şeklindeki sözlerine ağırlık vermişti. 

Ansiklopedi aleyhine verilen kararın ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirten avukatlar, ansiklopedinin tarihi olayla ilgili tarafların görüşünü yansıtmasının normal olduğu görüşünü savunmuştu. 

Ermenilerin avukatı ise Fransa parlamentosunda 2001 yılında kabul edilen yasayı savunmasına temel olarak göstermişti. Söz konusu yayımcı, asliye hukuk dairesinin aldığı karar sonrası, Türk tezlerine yer veren bölümü ansiklopediden çıkartmıştı.

aa
Yayın Tarihi : 9 Mart 2007 Cuma 11:39:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
egemen kurt IP: 81.213.77.xxx Tarih : 9.03.2007 13:03:24
eee allahın sopası yokk anlasınlar artık türk milletini !!!!!!!saygılarımla ....