24
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Eserlerdeki gizemler aydınlandı

ABD’li bir grup “sanat dedektifi”, astronomi ve matematik hesaplamaları kullanarak Shakespeare ve Van Gogh gibi ünlü sanatçıların eserlerindeki tarihi gizemleri aydınlattı.

Çeşitli bilimsel yöntemler kullanarak detaylı incelemelerde bulunan Teksas Üniversitesi bilim insanları, bu cuma, Hollandalı ressam Vincent Van Gogh’un “Ay’ın doğuşu” (Moonrise) tablosunun ne zaman çizildiği ve Edvard Munch’ün “Çığlık”(The Scream) tablosundaki kan rengi gökyüzünün sırrı gibi 50 kadar ünlü sanat eserinin merak edilen yönleri hakkındaki kesin kanıtları açıklayacak.

Kesin saati tespit ettiler
Van Gogh’un “Ay’ın doğuşu”nu ne zaman çizdiği konusu sanat tarihçileri arasında uzun süre tartışılmış, hatta bir süre resmin günbatışı olduğu sanılmıştı. Ancak fizik ve astronomi profesörü Donald Olson’un önderliğindeki ekip, güney Fransa’daki bir manastırın penceresinden resmedilen tablodaki Ay manzarasının kesin saatini tespit etti.

Ay dönümleri, Van Gogh’un mektupları, topoğrafya haritaları ve bilgisayar hesaplamaları kullanılarak iki olası tarih, 16 Mayıs ve 13 Temmuz 1889 olarak elde edildi. Tablodaki tarladaki başakların rengi nedeniyle 13 Temmuz’da karar kılındı, kesin saat ise Ay’ın konumuna bakarak akşam 21.08 olarak saptandı. Olson’un, “Çığlık” tablosu için yorumu ise sanatçının resmi yaparken 1883’te patlayan Krakatoa yanardağının atmosfere saldığı tozlardan ilham aldığı yönünde.

Milliyet
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 21:35:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?