16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Ey İstanbul AKM senindir

kenthaber yazarlarından edebiyatçı Necati Güngör, İstanbul Taksim'deki  Aatürk Kültür Merkezi'nin  (AKM) yıkılmasına karşı çıkan sanatçılara, duyarlı İstanbulluların destek vermesini  istiyor... Güngör, AKM'nin yıkılmasıyla oluşacak arsa üzerinde, büyük rant oyunlarının oynanacağının ipuçlarını veriyor yazısında... 

Ey İstanbul AKM senindir

Bugün, Dünya Tiyatrolar Günü. 

Bugün, İstanbul’da bir avuç tiyatro adamı vandal bir saldırıya karşı mücadele veriyor: 

İstanbul’un en önemli kültür kurumlarından biri olan Atatürk Kültür Merkezi’ni yıktırmamak için kendilerince bir mücadele içinde sanat insanlarımız. 

AKM yalnızca sanatçıların malı mı Tanrı aşkınıza? 

AKM, sanattan anlayan, sanatın yararını ve erdemini bilen tüm İstanbulluların, yani hepimizin ortak kurumu değil mi? Onca tiyatro ve müzik, resim severlerimiz nerede? Nerede bu kentin milletvekilleri? Siyasi partileri? Bu kentin çocuk sahibi anne babaları nerede yahu? Çocuklarımızı, tiyatro salonlarından, konser salonlarından, sergi salonlarından yoksun bir kentte büyütmeye razı mıyız? 

Neden AKM’de görev yapan sanatçıları yalnız bırakıyoruz? 

Onlar yalnızca kendileri için mi icra-i sanat ediyorlar bir ömür boyu buralarda? Yalnızca şan şöhret için, keselerini doldurmak için mi? 

İstanbul’un en önemli hayat damarlarından birinin koparılmaya çalışılmasını, yalnızca sanat insanlarının sorunu olarak görüyorsak, hepimize yazıklar olsun! 

AKM ile ilgili yıkım kararı, buranın çok değerli arsa üzerinde oynanması tasarlanan politik, parasal ve dinsel bir içerikli bir oyundur! 

Madem Taksim’e cami yaptırmadınız, ben de sizin kültür evinizi başınıza yıkar; o çok değerli arsayı da Halil İbrahim sofrasının mülezzez ve mugaddi lokması halinde mideme indiririm, anlamı taşımıyor mu bu yıkım kararı? 

Bir taşla birkaç kuş vuruluyor AKM’nin yıkım kararıyla.
Öncelikle sanatsever İstanbullular cezalandırılıyor.
Taksim’e cami yapılmasına karşı çıkmış olanlardan fena halde öç alınıyor! 

Ortaya çıkacak olan Türkiye’nin en değerli gayrimenkulü, balından yenmez baklava dilimi gibi gövdeye indirilecek! 

Bir yandan da, cami hevesi kursağında kalmış seçmen tabanına karşı derin anlamlı bir göz kırpılmış olunacak… 

Ey İstanbullu, ey sanatsever insanlar, ey akılını peynir ekmekle yememiş sağduyu sahipleri, ey samimi politikacılar, Taksim’in orta yerine vurulacak vandal kazma, aslında senin uygar dünyanı başına yıkmak üzere vuruluyor olacak. Lütfen, ama lütfen kentine, kentinin çok önemli bir sanat kurumlarına, çocuklarının geleceğine kazma vurdurma! 

AKM bir sınav alanıdır bugün! Ya paraya susamış vandallar kazanacak, ya da sanatsever İstanbul! 

Atatürk Kültür Merkezi (AKM)

 İstanbul'da Taksim Meydanı'nda kurulu, opera-bale, tiyatro, konser ve kongre amacıyla kullanılan içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunan yapı. 30'larda İstanbul'a bir büyük opera merkezi inşa etmek için başlayan çalışmalar sonucu binanın temeli 1946'da atıldı. İlk projenin üzerinde pek çok değişiklik yapıldı ve sonunda mimar Hayati Tabanlıoğlu'nun yaptığı değişikliklerle Atatürk Kültür Merkezi 1969 yılında Aida temsiliyle açıldı. O zaman dünyanın dördüncü, Avrupa'nın ikinci büyük sanat merkezi olma özelliğine sahip göz kamaştırıcı bir projeydi. Ancak bina, 1970 yılında Arthur Miller'ın Cadı Kazanı sahnelenirken çıkan yangında büyük tahribat gördü. Yeni değişiklikler, sıkı güvenlik ve yangın önlemleriyle yapı 1978'de yeniden açıldı. Bugün de hala bu haliyle çalışan AKM'de 1300 kişilik büyük salon, 500 kişilik konser salonu, 200 kişilik tiyatro salonu, 250 kişilik sinema salonu var. Üst katlarda büyük de bir sergi salonuna sahip olan AKM, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Opera ve Balesi, Devlet Senfoni Orkestrası'nın daimi sahnesi olarak da hizmet veriyor. Bu kurumların yönetim birimleri ve merkez gişeleri AKM bünyesinde bulunuyor. Hayati Tabanlıoğlu'nun son şeklini verdiği proje, 50'lerin yalın ve işlevsel mimari anlayışının tipik bir örneği kabul ediliyor. Özellikle Büyük Salon'un yüksek sofitası, derin ve geniş sahnesi, yine bu sahnenin çeşitli asansörlerden oluşan gelişmiş mekanik kapasitesiyle farklı kullanımlara imkan vermesi, AKM'yi Türkiye'nin en gelişmiş gösteri sanatları mekanı yapıyor. Kültür sanat meraklıları için hayatlarının önemli mekanlarından biri olan AKM, diğer İstanbullular için de hiç değilse önünde buluştukları önemli bir mekan. Binanın sahibi olan Kültür Bakanlığı, Atilla Koç'un yönetimde olduğu 2006-2007 yıllarında binanın onarım masraflarının yüksek olduğunu gerekçe göstererek, yıkılıp yenilenmesi görüşünü gündeme getirdi. Şimdilik akibeti belirsiz...

Necati Güngör/kenthaber
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 17:07:47
Güncelleme :27 Mart 2007 Salı 17:36:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?