15
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Fazıl's Studio'da dans

Gönül Türker (ortada) ve yedi eğitimcinin çalıştığı Fazıl's Studio'da flamenko, tango, salsa, hip-hop, Roman, tap ve oryantal dans eğitimleri veriliyor.

1976'da âşık olduğu kadın için dans stüdyosu açıp New York'ta tanınan 'Fazıl'ın kardeşi Gönül Türker, İstanbul şubesinde müzikle yatıp dansla kalkanları bekliyor ....


New York'ta haklı bir şöhret edinen dans stüdyosu Fazıl's Studio, Beyoğlu Sine-Pera binasındaki hazırlıklarını tamamladı ve İstanbullu dans tutkunlarına hizmet vermeye başladı. Gönül Türker'in direktörlüğünde kurulan stüdyoda, ünlü hocalar eşliğinde flamenko, tango, salsa, hip-hop, Roman, tap, oryantal dans eğitimi veriliyor.


Fazıl's Studio'nun New York'taki binasının geçmişi 100 yıl öncesine dayanıyor. 1900'lü yılların başından itibaren sadece dans okulu olarak hizmet veren binanın sahibi değiştikçe ismi de değişiyor. Gönül Türker okulun ilk olarak Michael's Studio olarak anıldığını söylüyor. 1940'larda Jerry Leroy'un satın almasıyla, isim de Jerry's oluveriyor.
Gönül Türker'in ağabeyi Fazıl Türker, binayı 1976'da Jerry Leroy'dan devralıyor. Asıl adı 'Times Circle Rehearsal Studios' olmasına rağmen, bina o günden itibaren Fazıl's Studio olarak tanınıyor. İşin ilginç yanı Fazıl Türker'in daha önceden dansla herhangi bir ilgisi bulunmaması. Onu dans stüdyosu almaya yönelten duygu, aşk.


Gönül Türker ağabeyinin aşkını şöyle anlatıyor: "Ağabeyim İtalyan asıllı Ileyna isimli bir oryantal dansçısına âşık oluyor. Ileyna, üç çocuk annesi, eşinden boşanmış bir kadın. Bir yandan Jerry Leroy'un stüdyosunda dans eğitimi alıyor, bir yandan da sahneye çıkıyor. Ağabeyim onu sahnede görüyor ve birbirlerine âşık oluyorlar. Bir gün Jerry Leroy stüdyoyu satışa çıkarınca da orayı Ileyna için satın alıyor."


Dans eğitimleri devam ederken bir alt katta 'Fazıl's International' adıyla hafta sonları yemek ve şovlar düzenlenmeye başlıyor. Stüdyodaki eğitmenler her hafta farklı dans türlerinde gösteriler sunuyor. Ileyna da sadece orada sahneye çıkıyor artık.


Kulüpleri kapanan Araplar ve Yunanlar da gösterilere katıldıkça 'Fazıl's International' giderek kültürlerin kaynaştığı bir etkinlik haline geliyor. Ta ki 1990 yılına kadar: "Anne ve babam da hafta sonları mutlaka gelirdi, masaları belliydi zaten. Ama o yıl babam ölünce, ağabeyim etkinliğe son verdi. Dans stüdyosu ise devam ediyor."


Fazıl's Studio'nun İstanbul macerası ise Gönül Türker'in Türkiye'ye dönmeye karar vermesiyle başlıyor. Türkerler 1965 yılında ABD'ye yerleşmişler. Türkiye'yle bütün bağları kopmuş. Bir tek Gönül Türker hemen hemen her sene gelmeye özen gösteriyor. "Halbuki maziden kalan bir bağım da yok ama nedense çok seviyorum Türkiye'yi" diyor.
2001 yılında temelli yerleşmek için planlar kurmaya başlıyor. Başta küçük bir butik otel açmaya karar veriyor ama vazgeçiyor hemen. Peşinden, Kadir İnanır'ın oynadığı 'İyi ki Varsın' adlı dizide kostüm sorumlusu görevini üstleniyor. Bakıyor ki olacak gibi değil, 'herkes en iyi bildiği işi yapsın' prensibiyle Fazıl's Studio'nun İstanbul ayağını açmaya karar veriyor: "Nisan ayında dünyaca ünlü oryantal ustası Yousry Sharif'in yönetiminde Büyükada'da workshop gerçekleştirdik. Sharif'in dünyanın dört bir yanından takipçileri de katıldı. Etkinlikte gördüğüm hava, bana burada bir dans stüdyosu açmam gerektiğini söyledi."


Fazıl's Studio'da tango, flamenko, tap, hip-hop, oryantal, salsa, Roman türünde dans tutkunlarına eğitim veriliyor. Ayrıca dünyaca ünlü dans üstatları workshop'lar için Türkiye'ye davet ediliyor. İlk olarak New York'lu ünlü hip-hop dansçısı Brian 'Footwork' Green, 22-27 Kasım tarihlerinde meraklıları için İstanbul'da olacak. Gönül Türker, etkinliklere ve workshop çalışmalarına özel önem veriyor. "Bu stüdyoyu açarken en önemli hedeflerimden birisi, Türkiye'deki dans tutkunlarını dünyaca tanınmış dansçılarla tanıştırmaktı" diye konuşuyor.


Fazıl's Studio'nun yer aldığı Sine-Pera binasının sahibi Erol Ağakay. Ağakay, 3 binden fazla Türk filminin afişlerini yapmış. Zaten binadan içeri girdiğiniz andan itibaren Yeşilçam'ın en ünlü filmlerinden oluşan 'Türk Filmleri Afişleri' sergisi sizleri karşılıyor.


Fazıl's Studio'nun duvarları da ressam Nurten Sözeri'nin resimleriyle süslü. Türker burayı bir sanat merkezi gibi düşünmüş. Hayalini şöyle anlatıyor: "İstiyorum ki hocalar ve öğrenciler dersten sonra hemen çıkıp gitmesinler. Buradaki kafede oturup diğer dansçılarla tanışsınlar, birbirlerine bildiklerini anlatsınlar. Burası dansların, kültürlerin kaynaştığı bir yer olsun."


Türker, 1990'da sona eren Fazıl's International gecelerinin bir benzerini de başlatmak istiyor. İlk etapta fasıl, caz ve türkü geceleri yapılması planlanıyor. Bu arada 'Fazıl's International' demişken, Fazıl's Studio'nun doğumunu borçlu olduğu Ileyna-Fazıl Türker aşkının akıbetini merak edenlere de belirtelim: Çift 30 yıldır birlikte.

Dansı onlar öğretiyor
Nurhan Örücü-Yeşim Timurlenk (Salsa)

Çift, Küba usulü salsa eğitimi veriyor. Nurhan Örücü, Londra'da PineApple, Cuba Sabour, Mambos gibi dans kurslarında eğitim vermiş; Türkiye'de Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Gülben Ergen, Seyyal Taner gibi isimlerle çalışmış. İstanbul'da salsa eğitimini ilk başlatanlardan biri olduğunu söyleyen Örücü, "Şu an salsa dersi veren eğitmenlerin yüzde 80'inin hocalığını ben yaptım" diyor. Örücü, Türkiye Dans Sporları Federasyonu'nda eğitim kurulu üyeliği yapıyor ve aynı zamanda yarışma hakemi. Partneri Yeşim Timurlenk beş yıldır dansın içinde. Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde eğitim alan Timurlenk, Örücü'yle tanışmasından sonra profesyonel olarak dansla ilgilenmeye başlamış. Üç yıldır Örücü'nün partneri olarak salsa dersi veriyor.

Ahmet Öğren (Roman)
1978'den beri profesyonel olarak dans eden Ahmet Öğren, ünlü sanatçılara televizyon ve sahne şovlarında eşlik etmiş bir isim. Roman dansında bir tek ayak kalıplarının belli olduğunu, geri kalanının doğaçlama olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Mantalitesi şu: Yaşanan hayattan keyif almak." Öğren'in Avustralya, İngiltere, Kore gibi dünyanın farklı bölgelerinden öğrencileri var.

Hale Sultan (Oryantal)
Asıl adı Hale Çakır, sahne adı olarak Hale Sultan'ı kullanıyor. Sekiz yıldır dans ediyor. Dansa başlamadan önce hosteslik yapıyormuş. Üç yıldır oryantal dersi veriyor. Avustralya, Singapur gibi dünyanın 15 farklı ülkesinde gösteri sunmuş. Nisan 2008'de ABD'nin üç farklı eyaletinde workshop düzenleyecek. 'Raks-ı Sultan' isimli bir VCD'si bulunuyor. Ayrıca Dünya Serbest Stil Kayak Şampiyonu Dominique Perret'in DVD'sinde de dans etmiş.

Melis Cangüler (Flamenko)
Pera Güzel Sanatlar Lisesi mezunu Cangüler, 2004 yılında İspanya'da Leonardo Da Vinci Projesi kapsamında burslu olarak eğitim almış. Salsa ustası Manuel Reina Gomez'in öğrencisi olmuş. Dört yıldır flamenko eğitimi veriyor. 2005 yılında Yapı Kredi Kültür ve Sanat Merkezi'nde beş günlük workshop düzenlemiş. Halen Ankara Flamenko Derneği'nde eğitmenlik yapıyor.

Aykan Aydın-Buket Akdöl (Tango)
Aykan Aydın, tangoya 2000 senesinde Aydoğan Arkış'ın öğrencisi olarak başlamış. Eğlence olarak başladığını ama bir daha bırakamadığını söylüyor. 2004 yılından beri tango dersleri veriyor. Partneri Buket Akdöl ise İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nde araştırma görevlisi. İstanbul Üniversitesi Uluslararası Gösteri Grubu'ndayken Aykan Aydın ve ağabeyi İlkan Aydın'la tanışıyor. Onu tangoya İlkan Aydın alıştırıyor. Halen İstanbul Üniversitesi öğrencilerine ve çalışanlarına ders veriyor. Akdöl, "Erkeklerin tangoyu sevmesi çok normal. Çünkü iktidar erkekte oluyor, kadının erkeğe uyması gerekiyor. Bu, erkeklerin hayatta en fazla isteyeceği şey" diyor.

EKİN KADİR SELÇUK/radikal
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 16:29:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?