25
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Festivaller Türk filmlerini istiyor

Türk sineması Avrupa’da söz aldı

Türk filmleri uluslararası arenada etkisini güçlendiriyor. Avrupa’nın iki önemli kentinde düzenlenen festivallerde, Rotterdam’da ve Göteborg’ta Türk filmleri izleniyor. Berlin Film Festivali de bu yıl iki Türk yönetmeni ağırlayacak

Türkiye, dünya sinemasında söz sahibi ülkelerden biri haline gelmeye başladı. Bunu, Türk filmlerine uluslararası arenada gösterilen ilginin her geçen yıl artmasından anlayabiliyoruz. Kanıt için son birkaç güne bile bakmamız yeterli. Örneğin, eskiden uçuk bir hayalken, perşembe günü Nuri Bilge Ceylan’ın Oscar’a En İyi Yabancı Film dalında aday beş filmin arasına girmesi söz konusuydu. Genç yönetmenler katıldıkları yurtdışı festivallerinden de ödüller alarak dönüyorlar her geçen gün. Şu anda, Avrupa’nın iki önemli kentinde düzenlenen festivallerde, Rotterdam’da ve Göteborg’ta Türk filmleri izleniyor.

Rotterdam’daki ‘Türk seçkisi’
Hollanda’nın Rotterdam şehrinde yapılan, 38. Uluslararası Rotterdam Film Festivali, bu yıl bölümlerinden birini Türk sinemasına ayırdı. Genç Türk Sineması başlıklı bölümde, şimdinin önemli yönetmenlerinin ilk dönem filmleri, genç yönetmenlerin yapıtları ve kısa filmlerden oluşan 14 Türk filmi gösteriliyor. Bu bölüm dolayısıyla, salı akşamı, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Semih Kaplanoğlu ve Zeki Demirkubuz’un da katıldığı bir resepsiyon düzenlendi.

Genç Türk Sineması bölümünün programından sorumlu olan Ludmila Cvikova, festivalin resmi sitesinde böyle bir bölümü hazırlama nedenlerini şöyle açıklıyor: “Tatil Kitabı’nın yönetmeni Seyfi Teoman’ın yeni nesil Türk sinemasına ve genç yönetmenlerine göz atmamızı tavsiye etmesi üzerine, festivalde bir Türk filmleri seçkisi oluşturmaya karar verdik.Çıkış noktamız, yeni nesil Türk yönetmenlerini keşfetmekti. Ama onların filmlerine ilham kaynağı oluşturan, 1990’ların filmlerinden de birkaçını programımıza ekledik.”

Artık çoğu genç yönetmen, ilk filmlerinin prömiyerini yurtdışındaki festivallerde yapıyor. Bunun bir örneği de Rotterdam Film Festivali’nde yaşanıyor. 1 Şubat’a kadar sürecek olan Rotterdam’ın yarışma bölümünde, ilk kez bir Türk filmi yarışacak. Mahmut Fazıl Coşkun’un ilk filmi olan ve Galata’da geçen “Uzak İhtimal”, bir rahibe ile imamın platonik aşkını konu alıyor.

13 Türk filmi Göteborg’da
Öte yandan İsveç’te düzenlenen Uluslararası Göteborg Film Festivali de, bu yıl Türk sinemasına odaklanıyor. 23 Ocak’ta başlayan festivalin açılış gecesinde, bu nedenle Türk müzikleri de çalındı.
2 Şubat’a kadar sürecek 32. Uluslararası Göteborg Film Festivali’nin “Üç Maymun”la açılan Türk Filmleri seçkisinde 9’u kurmaca, 1’i belgesel olmak üzere 10 yeni Türk filmi gösteriliyor. Aynı zamanda Nuri Bilge Ceylan sineması da düzenlenen bir retrospektifle inceleniyor.
Retrospektifte yönetmenin “Uzak”, “İklimler”, “Mayıs Sıkıntısı” filmleri seyirciye sunulacak. Gösterilecek filmler arasında, Özcan Alper’in “Sonbahar”ı, Derviş Zaim’in “Nokta”sı, Hüseyin Karabey’in “Gitmek”i ve Mehmet Güleryüz’ün “Havar”ı da bulunuyor. Festivalde yer alan belgesel ise Berke Baş, Somnur Vardar, Haşmet Topaloğlu ve Belmin Söylemez’in “Bu Ne Güzel Demokrasi”si .
Festival yönetimi, Türk sinemasının hem yerel gişede hem de uluslararası arenada başarı göstermesi nedeniyle bu yıl Türk filmlerine odaklandıklarını açıkladı. Göteborg Film Festivali’nin Direktörü Marit Kapla da yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Bu festivalimizdeki Türk filmlerinin kalitesinden çok etkilendim. Ayrıca izleyicilerimize Nuri Bilge Ceylan’ın çalışmalarını tanıtmaktan dolayı mutluyuz. Uluslararası alanda çok iyi tanınan ve saygı gören Ceylan’ın filmleri daha önce İsveç’te gösterilmemişti.”

Berlin’de iki yönetmen
Dünyanın en önemli ilk üç film festivalinden biri olarak gösterilen Berlin Film Festivali de, bu yıl iki Türk yönetmeni ağırlayacak. 59. Uluslararası Berlin Film Festivali’nin başlıca bölümlerinden olan Forum’da Reha Erdem’in yeni filmi “Hayat Var” gösterilecek. Berlin Film Festivali’nin bir diğer Türk filmi ise, Atalay Taşdiken’in yönettiği “Mommo”. Yönetmenin ilk filmi olan “Mommo”, festivalin Genç Kuşak bölümünde izleyiciyle buluşacak.

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 01:05:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?