30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Film yönetmeni Dassin öldü

Eski Yunanistan Kültür Bakanı ve sinema oyuncusu Melina Merküri ile evli olan Amerikalı yönetmen Jules Dassin, Yunanistan'ın başkenti Atina'da tedavi gördüğü hastanede 96 yaşında hayatını kaybetti.


Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, ünlü yönetmenin ölümü üzerine yaptığı açıklamada, "Yunanistan nadir bir insanı, önemli bir yaratıcıyı ve gerçek bir dostu kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor" ifadesini kullandı.

Dassin, ABD'de 1950'li yıllarda kara listeye alındıktan sonra, Cannes film festivalinde genç Yunanlı oyuncu Merkuri ile tanıştığı Avrupa'ya kaçtı ve bir daha arkasına bakmadı.

Yönetmen Alfred Hitchcock'un 1940'da asistanı olmadan önce oyuncu ve yapımcı olarak çalışmaya başlayan Dassin, bir Yunan televizyonuna yaptığı açıklamada, "Ben zaten Yunanlıydım" demişti.

Topkapı filminin de yönetmeni olan Dassin, 1940'lı yıllarda yaptığı ilk filmleriyle parlak bir yetenek olarak kabul edilmiş, ancak 1952'de Amerikan Temsilciler Meclisi'nin bir komisyonunda verilen ifadede Hollywood'un "komünist grubu"nun bir üyesi olarak adının geçmesinden sonra gözden düşmüştü.

Dassin'in en büyük başarısı, kendisinin yazdığı ve yönettiği, başrolünü Merküri'nin oynadığı "Never on Sunday" filmi oldu. Bu film 1961'de en iyi film müziği dalında Oscar ödülü kazandı. Dassin, bu filmle en iyi yönetmen ve en iyi senaryo dalında da aday gösterildi.

Yunanistan'da 1967'deki askeri darbeden sonra ünlü çift, cuntaya muhalefet etti ve Paris'teki evleri Yunan direnişinin merkezi oldu. Çift, demokrasinin sağlanmasından sonra 1974'te Yunanistan'a döndü.

aa
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 11:42:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?