20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Fotoğraf, 'savaşçı'sını yitirdi

Griffiths, Vietnam fotoğraflarıyla Batı'da savaş karşıtı bilince katkı sağlamıştı.
Savaş karşıtı fotoğraflarıyla tanınan Magnum fotoğrafçısı Philip Jones Griffiths, 72 yaşında hayata veda etti.


Vietnam Savaşı hakkında hazırladığı 'Vietnam Holding' kitabı ile Batılıların Vietnam'a Amerikan müdahalesi üzerine duyduğu kuşkuyu şekillendiren Griffiths, çektiği fotoğraflarla savaş karşıtı dalganın oluşmasında önemli rol oynamıştı.

'Eskiden hayata yön verirdik, şimdi ise günümüzün önemsiz dünyasına sadece cevap vermekle yetiniyoruz.' diyerek mesleğe yaptığı özeleştirilerle adından söz ettiren Griffiths, bir 'foto muharriri' olarak yaşadığı çağa tanıklık etti ve çağının ızdırabını fotoğraflarıyla ve yazılarıyla gelecek kuşaklara bıraktı.

1963 yılında İngiltere'de Wales'in bir köyünde doğan Griffiths, Liverpool'da eczacılık eğitimi aldı. Londra'da Manchester Guardian gazetesinde ve Observer'da serbest foto muhabiri olarak çalıştı. Ardından Cezayir'i, Afrika'yı, Vietnam'ı, Yom Kipur savaşını, Kamboçya'yı fotoğrafladı. 1966'dan beri Magnum'un üye adayı olan Griffiths, 1971'de asil üye olarak alındı. Çalışmalarına Life and Geo dergisi için Kamboçya Budizmi, Hindistan'daki su problemi ve Teksas'taki fakirlik, Vietnam'ın yeşillendirilmesi ve Körfez Savaşı'nın Kuveyt'e etkileri üzerine devam etti. Çalışmaları 120'den fazla ülkeye yolculuk yapmasına sebep oldu.

Geçtiğimiz yıl İstanbul Modern'de açılan Magnum sergisi için Türkiye'ye gelen ve bir konferansa da katılan Philip Jones Griffiths, "Basın açısından bakıldığında fotoğrafçılık bambaşka bir şeydir. Biçim, üslup belli bir yere kadar önemlidir, salt dıştan görünen üslup bir yere kadardır ama içerik de önemlidir." demişti.

Bahar Mandan/zaman/ajanslar
Yayın Tarihi : 22 Mart 2008 Cumartesi 12:48:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?