20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Frankfurt'a yazar çıkarması

Türkiye, bu yıl 'konuk ülke' olarak katılacağı 60. Frankfurt Kitap Fuarı'na tarihindeki en büyük yazar çıkarmasını yapmaya hazırlanıyor.

Yaklaşık 300 yazar ve şair, dünyanın en büyük kitap fuarında çeşitli etkinliklere katılacak. Konuk ülke programını yürüten 2008 Frankfurt Kitap Fuarı Ulusal Yürütme Kurulu çatısında oluşturulan Yazarlar Komitesi; içlerinde Fazıl Hüsnü Dağlarca, Sezai Karakoç, Orhan Pamuk, Yaşar Kemal, Elif Şafak, Sadık Yalsızuçanlar gibi birçok önemli yazarın bulunduğu bir taslak liste hazırladı. 'Bütün renkleri ile Türkiye' sloganına uygun olarak düşünce ayrımı gözetmeksizin hazırlanan listedeki isimler arasında genç yazar ve şairler de bulunuyor. Taslağın önümüzdeki günlerde bakanlıkça şekillendirilmesi bekleniyor. İsmi kesinleşen yazarlar, nisan ayından itibaren atölye, panel ve sempozyumlara katılacak.

15-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek fuara konuk ülke olması, Türkiye'nin ve Türk edebiyatının tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz yılki fuarda bir nevi prova yapan Türkiye, 2008'den çok şey bekliyor. 2008 Frankfurt Kitap Fuarı ile ilgili geçtiğimiz hafta Kültür Bakanlığı'nda bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, bakanlık ve Yayıncılık Komitesi yetkililerinin de katıldığı toplantıda mevcut durum ve hedefler masaya yatırıldı. Yapılan hazırlıklar önümüzdeki hafta Ertuğrul Günay'ın da katılacağı bir basın toplantısıyla duyurulacak.

Türkiye'nin Frankfurt Kitap Fuarı'nda yapacağı etkinlikler büyük oranda şekillendi. Fuarda konuk ülke standı haricinde; başta yazar okumaları ve atölyeleri olmak üzere, paneller, sempozyumlar, müzik, tiyatro etkinlikleri, sergiler ve film gösterileri yapılacak. Kurulacak ulusal standa yüz kadar yayıncının katılması planlanıyor.

2007 Frankfurt Fuarı'ndan sonra en çok tartışılan konuların başında 2008'de yapılacak etkinlikler için mekânların hâlâ tutulmamış olması geliyordu. Ulusal Yürütme Komitesi Eşbaşkanı Müge Sökmen, etkinlikler için pek çok yerle temasa geçildiğini, bu mekânların çoğunun kesinleştiğini, kalan yerlerin de önümüzdeki ay içinde kesinleşeceğini söylüyor. Türkiye Yayıncılar Birliği ve Basın Yayın Birliği üyeleri, fuara katılım talebinde bulunmaları konusunda komite tarafından bilgilendirildi. Bu birliklere dahil olmayan yayıncılara da basın yoluyla çağrı yapılmaya devam ediliyor. Sökmen, fuara katılacak 100 yayıncının belirlenen kriterleri gerçekleştirenler arasından, en çok yazar temsili esas alınarak seçileceğini söylüyor. Müge Sökmen, katılacak yayınevlerine bilgilendirme yardımı yapılacağını ve ay bazında bilgi iletişimi toplantıları düzenleneceğini belirtiyor. Frankfurt Kitap Fuarı yetkilileriyle de yoğun bir çalışma yürüttüklerine değinen Sökmen, Ulusal Komite'deki moderatörlerin de kendi konularındaki çalışmaları titizlikle yürüttüklerini sözlerine ekliyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 19:42:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?