30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Fransız ‘Gautier Ödülü’ Dağtekin’e

Fransa’da edebiyat dalında birçok ödül kazanan şair Şeyhmuz Dağtekin’e Fransız Akademisi, ‘Theophile Gautier Ödülü’nü verdi. 1986’dan beri Fransa’da yaşayan Dağtekin geçen yıl da ‘Sadece Ateşsiz Bir Köprü’?kitabıyla Mallarme Ödülü’nü almıştı

Fransızca kaleme aldığı 6 şiir kitabı ve bir romanıyla Fransa’da birçok edebiyat ödülü kazanan Şeyhmus Dağtekin (44), bu yıl da Fransız Akademisi tarafından verilen Theophile Gautier (gümüş madalya) Ödülü’nü kazandı.
Adıyaman’ın Harun köyünde Dağtekin, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nu bitirdikten sonra 1986’da Fransa’ya yerleşti. Türkçe, Kürtçe ve Fransızca şiirler yazan Dağtekin, Fransızca yazan şairler arasında özgün bir yer edindi.
Eleştirmenlerin ortak görüşü, “dünyanın diğer yörelerinden ve dillerinden getirdiği duyarlılıkların, Dağtekin’in Fransızcasına çok başka tatlar kattığı.”
Fransa’nın en köklü ve eski kurumlarından Academie Francaise (Fransız Akademisi), bu yıl dağıttığı toplam 65 ödülü, akademi direktörü Pierre-Jean Remy’nin yaptığı bir konuşmayla akademisyen üyelerine takdim etti.
Remy, Şeyhmus Dağtekin’in “Sadece Ateşsiz Bir Köprü” kitabının “Türkçe, Kürtçe ve Fransızcanın buluşma noktası” olduğuna dikkat çekti.
Bu yılki ödül töreninin özelliklerinden bir diğeri de dünyaca ünlü antropolog ve sosyolog Claude Levi-Strauss’un 100. yaş günü nedeniyle üyesi olduğu Fransız Akademisi’nin toplantısına katılması.

Fransa’daki dördüncü ödülü
Başka bir deyişle, strüktüralizmin kurucusu Levi-Strauss ve Dağtekin isimleri, Akademi’nin kubbesi altında aynı gün düzenlenen iki törende kısa aralarla telaffuz edildi.
“Editions Castor Astral” yayınevi tarafından geçen yıl basılan “Sadece Ateşsiz Bir Köprü- Juste Un Pont Sans Feu” kitabına verilen bu ödül aynı zamanda Dağtekin’in Fransa’da kazandığı 4. ödül. Şair, geçen yıl yine aynı yapıtıyla 2007 Mallarme Ödülü gibi Fransız şiirinin son derece prestijli bir ödülüne sahip olmuştu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 02:13:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?