16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Fuarda 29 Ekim bereketi

Beylikdüzü’nde devam eden Kitap Fuarı, hafta sonu tatili ile 29 Ekim birleştiği için üç günde en bereketli zaman dilimini yaşadı. En çok satılanlar da 'Nutuk’, Kurtuluş Savaşı’yla ilgili kitaplar ve 'Mesnevi’ oldu. 


TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen 26. İstanbul Kitap Fuarı devam ediyor. 526 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuarda yaklaşık 250 bin kitap okurla buluşuyor.


Fuarın açıldığı geçen hafta sonu 29 Ekim ile birleşince çok verimli 3 gün geçirdi yayınevleri. Neredeyse bütün yayıncılar bu 3 günün çok iyi satış getirdiği konusunda hemfikir.


Ancak tatil bitip de iş günleri başlayınca, yetişkin okurlar yerlerini ortaokul ve lise öğrencilerine bıraktı. Epeyce kalabalık olan bu öğrenci gruplarının ise satışa pek katkıları yok. Bu durumun nedenlerinin ilki, öğrencilerin kısıtlı bir bütçeye sahip olmaları. İkinci ve esas neden, çocukların fuara bilinçsiz olarak getirilmeleri.


Hafta içi fuarda gerçek bir çocuk keşmekeşi yaşanıyor. Çocuklar stantları adamakıllı gezmedikleri gibi, yalnızca 'bedava’ diye aldıkları katalog ve broşürleri de sağa sola fırlatıyorlar.


“Nutuk” ve “Mesnevi”ye ilgi


Çocukların bu ilgisizliğine rağmen, fuarın en mutlu yayınevleri çoğunlukla çocuk kitapları yayımlayanlar. Bu yayınevlerinin sayısı da, kitap çeşitliliği de artmış. Satışlar da iyi gidiyor.


Fuarın çok satanlarını çocuk kitaplarının yanı sıra gündemle ilgili yayınlar oluşturuyor. Türk Tarih Kurumu satış elemanı Amil Özgün, 29 Ekim’de en çok “Nutuk”u sattıklarını söylüyor. Kurtuluş Savaşı ve Kürt Sorunu ile ilgili kitaplar da favoriler arasında.


Dini yayınlar da fuarda ilgi görüyor. Kaynak Yayınları yaklaşık 200 Said-i Nursi kitabı sattığını söylerken, Timaş tarafından yayımlanan “Mesnevi”nin satışı 500’ün üstünde.


Satış yoğunluğu edebi eserlerde olan yayınevleri de var. Bunlardan biri Yapı Kredi Yayınları. En çok Harry Potter’ın son kitabını sattıklarını düşünenler yanılır, çünkü Yaşar Kemal, Sabahattin Ali ve Orhan Veli, J.K. Rowling’i geçmiş durumda...

İmge Yayınevi çalışanı Olcay Bensoy, edebi kitapların kemik bir okuru olduğunu söylüyor. Bensoy’a göre belli başlı yazarlar dışındaki satışlar zayıf. Ancak lokomotif yazarlar ciddi rakamlara ulaşıyor. Sözgelimi 29 Ekim’de 5 saat boyunca İmge standında kitaplarını imzalayan Can Dündar’ın yalnızca o gün satılan kitaplarının sayısı 700’ü buldu.


Uluslararası bir fuara doğru


Bu yılki Kitap Fuarı’nda uluslararası bir fuar olma yolunda ilk adımlar da atıldı. 34 ülkenin yayıncıları TÜYAP koridorlarında geziyor, Türk meslektaşlarıyla işbirliği sağlıyor. 2008’de Frankfurt Kitap Fuarı’nda Konuk Ülke olmamız da etkili bu değişimde. Frankfurt Kitap Fuarı’nın yetkilisi Hanife İçten, Almanya’dan 16 yayıncının çeşitli yazarlarımızın yayın haklarını satın aldıklarını müjdeledi.

Çin standında da yüzler gülüyor. Artan ticaret bağları yayıncılık sektörünü de etkilemiş. İsveç Konsolosluğu’nun standı da başarıya ulaşmış. Yılda bin 400 yeni çocuk kitabı yayımlayarak bu türde dünyanın önde gelenlerinden biri olan İsveç, Türk yayıncılarla önemli ilişkiler kurmuş.
www.istanbulkitapfuari.com

Miraç Zeynep Özkartal/milliyet
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 13:39:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?