22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Gabo (Marquez) 80 yaşında

Klasikleşmiş "Yüzyıllık Yalnızlık" romanının yazarı ünlü Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez, bugün 80 yaşına girdi.

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Marquez'in yaş günü nedeniyle İspanya'dan Meksika'ya kadar kutlamalar yapılırken, ünlü yazarın yaş günü doğduğu kasabada top atışları, havai fişek gösterileri ve bandolarla kutlandı.

İspanya'da ise politikacılar ve sanatçılar Madrid'de yapılan törende, Yüzyıllık Yalnızlık'tan peş peşe bölümler okudukları bir kutlama yaptılar.

Yıllardır Meksika'da yaşayan Marquez, bugün ortalıkta pek görünmedi. Ünlü yazar televizyondan ve törenlere katılmaktan nefret ettiğini söylemişti.

Ülkesi Kolombiya'da kısaca "Gabo" diye çağrılan Marquez'in Meksika'nın zengin mahallesi El Pedregal'deki evinin önünde Kolombiyalı bir müzisyen geleneksel Kolombiya şarkıları çaldı, ama Gabo kendisini göstermedi.

Ansiklopedi satıcılığından Nobel edebiyat ödülüne uzanan ünlü romancı Marquez'in bütün dünyada 30 milyondan fazla satan "Yüzyıllık Yalnızlık"ı yazmasının üzerinden 40, Nobel'i almasından bu yana ise 25 yıl geçti.



aa
Yayın Tarihi : 7 Mart 2007 Çarşamba 11:40:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?