17
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Genç efsane İstanbul'da

Günümüzün en önemli keman virtüozlarından biri olan Maxim Vengerov, iki konser vermek üzere İstanbul’a geliyor. Vengerov, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın gelenek haline gelen "Yeni Yılı Karşılama Konserleri"ne solist olarak katılacak.

22 ve 23 Aralık 2004 tarihlerinde Gürer Aykal yönetiminde gerçekleşecek konserlerin 29 yaşındaki solisti "Dünya’nın en heyecan verici kemancısı" olarak tanınıyor. Üstün yetenekli Rus kemancı 22 Aralık 2004 Çarşamba günü Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde, 23 Aralık 2004 Perşembe günü de Lütfi Kırdar Konser Salonu’nda saat 20:00’de Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile birlikte konser verecek.

Vengerov, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşliğinde, L. Van Beethoven’in op. 61 Re majör keman konçertosunu seslendirecek. Programda ayrıca R. Strauss’un Don Juan ve Çaykovski’nin Francesca Da Rimini isimli yapıtı bulunuyor.

Maxim Vengerov

Batı Sibirya’da Novosibirsk’de doğan sanatçı, ilk olarak 14 yaşında Amsterdam Concertgebouw’da verdiği olağanüstü konser ile uluslararası üne kavuştu. 1991 yılında New York Filarmoni Orkestrası ile çalarak ilk konserini gerçekleştirdi. Zubin Mehta Vengerov’u İsrail Filarmoni Orkestrası’nın 1991 yılında düzenlenen Amerika turnesine davet etti. Moskova Filarmoni Orkestrası’nın Amerika turnesine solist olarak katıldı.

Maxim Vengerov, 1994 yılında Gramophone Dergisi tarafından yılın genç artisti seçildi. 1995 yılında ise Şostakoviç ve Prokofiev’in Keman Konçertoları’nın seslendirdiği CD’si aynı dergi tarafından yılın CD’si seçildi. Aynı CD ile "En iyi Klasik albüm ve En İyi Orkestra Eşlikli Solist" dalında iki Grammy ödülü daha aldı.

Hayatındaki en önemli aşamalardan bir diğeri de 1997’de 23 yaşındayken UNICEF tarafından dünyanın ilk klasik müzik sanatçısı olarak Müzik Elçisi ünvanıyla atanmasıdır. Sanatçı, Uganda’daki çocuk askerler için, Harlem’de elverişsiz koşullarda yaşayan çocuklar, Tayland’daki uyuşturucu bağımlısı çocuklar ve Kosova’daki çocuklar için konserler verdi.

Vengerov’un müzik ve kişisel hayatında çocuklar ve gençler büyük yer kapsıyor. Umut veren öğrencileriyle dünyanın değişik yerlerinde "master class"lar düzenliyor. Bu çalışmalar İngiliz "Channel Four" televizyonu tarafından belgesel olarak çekildi. "Kalpten Çalmak" isimli bu belgesel Cannes Televizyon Filmleri Festivali’nde gösterildi. Vengerov, 1723 yılında Cremona’da Stradivari’nin yaptığı ve ünlü kemancı Kreutser’e ait kemanla çalıyor.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 14:44:44
Güncelleme :13 Aralık 2004 Pazartesi 15:18:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?