20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Genç Osman Kremlin'de

Dünyanın ilk askeri bandosu Mehter Takımı ile Kızıl Ordu Korosu, Kremlin Sarayı’nda binlerce kişinin izlediği tarihi bir konser verdi.

Rusya’daki “Türk Kültür Yılı” çerçevesinde “Birlikte Dostluk Konseri” adıyla düzenlenen etkinlikte, Mehter Başı Kürşat Tuncay yönetimindeki Mehter Takımı ile Viktor Yeliseyev’in şefliğini yaptığı Kızıl Ordu Korosu bazı şarkıları birlikte söyledi. Etkinliğin organizatörleri, ortak konsere Nobel Barış Ödülü verilmesini sağlamak amacıyla hemen girişimlere başladı.

İki koro, “Genç Osman”, “Ceddin Deden”, “Suzinak Peşrev”, “Yine Bir Gülnihal” ve Rus halk şarkısı “Kalinka”yı birlikte seslendirdi.

“Soğuk Savaş” döneminde Türkiye’yi “düşman” olarak gören ve işgal planları yapan Kızıl Ordu’nun korosu bu kez Kremlin Sarayı’nda “Ey kahraman Türk milleti...” dizelerini coşkuyla söyledi.

Şarkı değişimi


Mehteran Takımı’nın Rus şarkısı “Katyuşa”yı, Kızıl Ordu Korusu’nun ise “Hekimoğlu”nu tek başına seslendirmesi büyük beğeni topladı.
İki koronun “Kahve Yemen’den Gelir”i birlikte söylediği konserde, Serkan Çağrı Grubu da sahne aldı. Kremlin Sarayı’nı dolduran ve bazıları Türk-Rus bayrakları sallayan binlerce kişi, iki koroyu uzun süre alkışladı.
1973’te kurulan Kızıl Ordu Korosu ile Mehter Takımı’nın ilk ortak konseri 18 Ekim’de Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenmişti. Rusya’daki son ortak konser ise bu akşam Krasnodar’da verilecek.

Nobellik konser!

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı, kısa süre öncesine kadar Kremlin Sarayı’nda böyle bir konserin düzenlenebileceğinin kimsenin aklına bile gelemeyeceğini söyledi.

TBMM Rusya Dostluk Grubu Başkanı Salih Kapusuz da, Rusya’daki Türkiye Kültür Yılı çerçevesinde düzenlenen etkinliklerin en önemlisinin önceki geceki ortak konser olduğunu belirtti. Kapusuz, iki ülke halkının kültürel yakınlaşmasının ilişkilere de yansıdığını söyledi. Türk ve Rus organizatörler, konser nedeniyle iki koroya Nobel Barış Ödülü verilmesi için girişimlere başladı.

Ey kahraman Türk milleti...

“Soğuk Savaş” döneminde Türkiye’yi “düşman” olarak gören Kızıl Ordu’nun korosu bu kez Kremlin Sarayı’nda “Ey kahraman Türk milleti...” dizelerini coşkuyla söyledi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 17:41:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?