31
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Göbeklitepe İngilizleri büyüledi

İngiliz gazetesi Guardian'ın dün yayımlanan uluslararası baskısında, Urfa'daki Göbeklitepe kazısına tam sayfa ayrıldı.

1995'ten beri devam eden kazıları bilim sayfasında haber yapan gazete, elde edilen bulguları Kazı Başkanı Klaus Schmidt'in sözleriyle tanıttı. 'Arkeologları hayrete düşüren yer' başlıklı haberde Schmidt, Türkiye'nin Suriye'yle olan sınırının 56 km. kuzeyinde bulunan tepeyi 'Süpernova' (Yıldızların Güneş'ten kat kat parlak ışıklar saçarak patlaması) olarak tanımlıyor.

Haberde Göbeklitepe, İngiliz okurların ihtişamını anlayabilmesi için ülkenin en ünlü kalıntıları Stonehenge'le karşılaştırıldı.

Tarım öncesi dönemde...
Karşılaştırmada, "Bu taşlar çok daha mütevazı. 20 adet olduğu sanılan, dördü ortaya çıkarılan taş çemberlerin genişliği 30 metreden fazla değil. Tarih öncesi yapının en ilginç yönüyse şu: T biçiminde beş metrelik iki taştan oluşan dikmelerin üstünde yaban domuzu, tilki, kuş, akrep figürleri kazılarak yapılmış kabartmalar, bu taşların Mezopotamya'da ortaya çıkarılan ilk şehirlerden 5 bin 500, Stonehenge'den 7 bin yıl öncesine yani yaklaşık MÖ 9500 yılına ait olduğuna işaret ediyor" denildi.

Haberde Çatalhöyük kazılarına başkanlık etmiş Stanford Üniversitesi antropoloji profesörü Ian Hodder'ın da görüşlerine yer verildi. Hodder, böyle anıtların tarıma geçen, karmaşık ve hiyerarşik medeniyetlerin ürünü olduğu görüşünün Göbeklitepe sayesinde değiştiğini, tarım öncesi dönemde yapılmış bu anıtın arkeolojik keşifler arasında çok önemli yeri olduğunu belirtti. Schmidt de anıtın kutsal bir önemi olduğuna ve o dönemde insanların 'Evren nedir, neden buradayız' gibi soruları sorduğuna inandığını ifade etti.

Haberin sonunda Urfa'nın 193 km. doğusunda, 2001'den beri süren Kortiktepe kazılarının başındaki, Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya'nın sözleri yer aldı. Özkaya, 11 bin 500 yıllık mezarlarda buldukları taş kapları ve bunların üstüne kazınmış yarı insan-yarı aslan figürlerin, yani sfenkslerin Mısır'dan bile önce Suriye ve Türkiye sınırında bulunduğunu ve iki medeniyetin bu bölgede buluştuğunu söyled

Radikal
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 13:45:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali önder IP: 81.215.118.xxx Tarih : 26.04.2008 18:44:11

Burada dikkat edilmesi gereken milattan önce 9500 yıl önceki bir medeniyetten bahsediliyor. Yani zamanımızdan 11500 yıl önce henüz insanoğlunun tarıma geçemediği, ekonomisini toplayıcılıkla sağladığı bir dönemde memleketimizde ne büyük bir uygarlığın ortaya çıkarıldığına işaret edilmektedir. Maalesef henüz bu tarihi telaffuz etmekte bile zorlanıyoruz.Aynı uygarlığın bir benzeri Batman, Kozluk İlçesi, Kaletepe köyü sınırlarındaki Hallan Çemi (Heyelan deresi) yerleşim yerinde de ortaya çıkarıldı, bir arkeoloji profesörü (isim veremeyeceğim) bu arihi telaffuz edemedi, ısrarla zamanımızdan 9500 yıl önce diye konferansında dile getirdi. Konferans bitiminde bu durumu kendisine hatırlattığımda (isim veriyorum Prof.Dr.Refik Duru'ya) sadece gülümsedi.