22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Güneşli Pazartesi Garaj İstanbul’da

Güneşli Pazartesi,
Nisan’da tekrar Garaj İstanbul’da...

Çağdaş gösteri sanatlarının genç temsilcilerinden Bedirhan Dehmen (BGST) ve Şafak Uysal [laboratuar], ortak çalışmaları olan “Güneşli Pazartesi” ile 9 ve 10 Nisan tarihlerinde Garaj İstanbul’da tekrar sahne alıyor.

Sahne sanatları ve görsel sanatlar odaklı bir proje topluluğu olan [laboratuar] 'ın 9-10 Nisan tarihlerinde, bir Garaj İstanbul prodüksiyonu olarak sahneleyeceği yeni projenin adı: Güneşli Pazartesi...

“...iki dostun birbirine müdahale sınırı nerede başlar, nerede biter? Ortalama bir erkek, tanımlanmış ‘erkek’ figürleri arasından nasıl sıyrılır da, bir başkasına eşlik eder?...”

Güneşli Pazartesi, gösteri sanatları alanında alternatif projelere zemin oluşturan ve bu alanda eğitim-araştırma faaliyetlerini özendiren Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’ndan Bedirhan Dehmen ile [laboratuar] üyesi Şafak Uysal’ı bir araya getiren bir fiziksel tiyatro çalışması. İlk gösterimlerini Mart ayında Beden-Ek Çağdaş Sahnelemeler Serisi kapsamında gerçekleştiren eser, konusu itibariyle erkekler arası dostluğu mercek altına yatırıyor. İki koreograf, ilk ortak çalışmalarında, kişisel deneyimlerinden ve tarihte yer etmiş arkadaşlık tahayyüllerinden hareketle yola çıkıyor. Başlangıç noktaları ise arkadaşlık edebiyatının klişelerinden birisi olan “meşhur dostluklar atlası”nda hep erkeklerin, üstelik sıklıkla destansı terimlerle yer alıyor olması.

“...kategorik ayrımların anlatım olanaklarına getirdiği kısıtları aşmak...”

Kahramanlıklar ve fedakarlıkların ötesinde dostluğu neyin tayin ettiğini sorgulayan Güneşli Pazartesi’nin dikkat çekici özelliklerinden bir diğeri de dekor, video ve ses boyutlarıyla disiplinler-arası bir anlayışa sadık kalarak hazırlanması ve bütün eserin Boğaz’ın bir yakasından diğerine uzanan bir vapur seferi çerçevesinde kurgulanmış olması. Bu noktada iki genç sanatçıya, video ve ses tasarımları ile Doğuş Bitecik eşlik ediyor.

“...ortalama erkeğin dostlukları üzerine; toplumun arkadaşlıkları nasıl değerlendirdiği ve bizim dostlarımızı neyle ölçüp biçtiğimiz üzerine; aynı cevaplar değil ama aynı soruların peşinden koşmak üzere bir eser...”

Gösterinin biletleri Garaj İstanbul gişesinden ve Biletix’ten temin edilebilir.

İrtibat:
Şafak Uysal (0532 4023629) safak@laboratuar.org
Şafak Uysal
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2007 Pazartesi 09:37:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?