26
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Güney'in filmleri kurtarıldı

Yılmaz Güney'in önemli filmleri Güney Vakfı tarafından İngiltere'de üç yıl süren çalışmalar sonucunda restore edildi. Fatoş Güney "Filmlerin canını kurtardık; yok olmak üzereydiler" dedi.

Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Yılmaz Güney'in filmografisinin en önemli filmleri arasında bulunan Seyyit Han, Arkadaş, Ağıt, Duvar, Aç Kurtlar, Zavallılar, Endişe restore edilerek kurtarıldı. Güney'in yönettiği ya da senaryosunu yazdığı, rol aldığı filmler İngiltere'de British Film Institute'de yapılan kapsamlı bir restorasyon çalışmasından geçirildi ve kopyaları yeniden basıldı.

Daha önce Ankara Sinema Derneği'nin, Türk sinemasının En İyi 10 Filmi seçkisinde yer alan Yol, Umut ve Sürü'nün yenilenen kopyaları ile birlikte elden geçirilen bu yedi film, 26 Haziran'da Beyoğlu Sineması'nda başlayacak Yılmaz Güney Filmleri başlıklı gösterimle ilk kez seyirci karşısına çıkacak. Güney Vakfı'ndan, Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney SABAH'a yaptığı açıklamada, uzun yıllar böyle bir projeyi hayata geçirmek istediklerini ve şimdi amaçlarına ulaştıklarını söylüyor. İki üç yıl süren yoğun çalışma sonucu bu yedi filmin restore edildiğini anlatan Güney, "Bu filmlerin negatifleri adeta yok olmak üzereydi. Açıkçası filmlerin canlarını kurtardık," diyor. Yıpranmış negatif kopyaların tek tek elden geçirildiğini belirten Güney "Son teknolojiye uygun bir şekilde elden geçirilmiş negatiflerden kopyalar basıldı. Bu işlemi yaparak Yılmaz Güney filmlerini bir anlamda gelecek nesillere taşıdık," diyerek yapılan çalışmanın önemine vurgu yapıyor.

Güney, Beyoğlu Sineması'nda yapılacak gösterimlerin de Türkiye'de Yılmaz Güney üzerine yapılan en kapsamlı retrospektif çalışma olduğunu söylüyor. Fatoş Güney, Yılmaz Güney'in kayıp 25 filmiyle ilgili de bir gelişme olmadığını üzülerek söylüyor. Güney'in rol aldığı 24 film özellikle 12 Eylül askeri döneminden sonra kaybolmuştu. Bu filmler arasında Bu Vatanın Çocukları, Dolandırıcılar Şahı, Bir Gün Mutlaka, Onu Allah Affetsin, Konyakçı, Kuduz Recep, Can Pazarı, filmleri de var.

Sabah
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 19:14:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?