26
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Güzellik ölmez, yapaylaşır

Güzellik ölmez yapaylaşır

Geçen haftanın en önemli moda olayı, hiç kuşkusuz Milano’da, Dolce & Gabbana’nın yeni makyaj koleksiyonunun tanıtımı sırasında açılan "Extreme Beauty in Vogue" sergisiydi. Son 75 yılın değişen güzellik anlayışını, 1930’lardan bugüne ünlü fotoğrafçıların American Vogue Dergisi için çektiği 89 fotoğrafla anlatıyor bu sergi. Mimari düzenlemeyi Jean Nouvel, küratörlüğü ise Vogue’un moda editörü Phyllis Posnick üstlendi. Bu çarpıcı fotoğrafları birarada görünce ortaya iki sonuç çıkıyor: Birincisi Oscar Wilde’ın dediği gibi estetik kuralları değişiyor ama zaman güzelliğe olan tutkuyu öldüremiyor. İkincisi ise zaman ilerledikçe güzellik doğallığını kaybedip yapaylaşıyor.

Bunun da iki nedeni var. Birincisi botoks, liposuction, silikon gibi insan vücuduna ve yüzüne yapılan cerrahi müdahaleler, ikincisi ise photoshop gibi fotoğraflara yapılan cerrahi müdahaleler!

FEMİNİZM ÖNCESİ VE SONRASI

Kadın vücudunun algılanması yıllar içinde nasıl değişti, bu iki fotoğrafta çok iyi anlaşılıyor. Edward Steichen’in Haziran 1934 tarihli siyah-beyaz fotoğrafı "Elleriniz", feminizm öncesi balenin kadınla nasıl özdeşleştiğini gösteriyor. Steven Klein’ın Ağustos 2006 tarihli fotoğrafı "Güç Egzersizi" ise, feminizm sonrası kadın vücudunun baleyle değil, sporla, egzersizle, kas geliştirmeyle özdeşleştiğini ortaya koyuyor.

SAVAŞ ÖNCESİ VE SONRASI

II. Dünya Savaşı kadını çok değiştirdi. Savaş öncesi Temmuz 1930’da çekilmiş George Hoyningen-Huene’nin fotoğrafının adı Modern Denizciler. Savaştan sonra, Haziran 1949 tarihli Clifford Coffin’in fotoğrafı ise, yüzmenin iyice sıradanlaştığını gösteriyor.

MODANIN KANAAT ÖNDERLERİ NE DEDİ

Phyllis Posnick (Sergi Küratörü) Sergi 1929’dan bu yana Vogue dergisinin kadınları ve güzelliği nasıl tanımladığını göz önüne seriyor. Ayrıca toplum ve teknoloji değiştikçe, bu konuların ele alınma şeklinin de nasıl değiştiğini gösteriyor.

Suzy Menkes (International Herald Tribune Moda Yazarı) Son 75 yılda güzellik anlayışı kadar, makyaj ve fotoğraf teknikleri de çok değişti. Son zamanlarda cerrahi de güzellik senaryosunun etkili bir silahı.

Stefano Gabbana (Dolce&Gabbana’nın tasarımcısı) Ben Davut heykelindeki gibi kusursuz güzelliklerden pek hoşlanmıyorum. Irving Penn ve Helmut Newton gibi fotoğrafçıların bakış açısını seviyorum.

Anna Wintour (Amerikan Vogue Editörü) Bu sergide zorlu zamanlarda ortaya çıkan yaratıcılığın boyutları var. Sıkışık zamanlarda yaratıcılık da artıyor.

HANGİ FOTOĞRAFÇILAR VAR?

Sergide George Hoyningen-Huene, Edward Steichen, Erwin Blumenfeld, Richard Avedon, Helmut Newton, Irving Penn, Annie Leibovitz ve Steven Klein gibi ünlü fotoğrafçıların eserleri yer alıyor. Serginin bir bölümü yaratıcı fotoğrafçı Irving Penn’e ayrıldı. 89 fotoğrafı, Amerikan Vogue Dergisi’nin meşhur editörü Anna Wintour, küratörlerle birlikte seçti. Sergi 10 Mayıs 2009’a kadar sürecek.


 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 00:55:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?