28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Haftasonu sinema şöleni var

Bryan Singer’ın yönettiği ve eleştirmenlerden olumlu not alan ‘Superman Dönüyor’, oyuncu/yönetmen Emmanuel Bercot’nun son filmi ‘Perde Arkası’ ve korku-komedi ‘Tatilde Dehşet’ bu hafta gösterime giren 3 yeni film. 

Yeni ‘Superman’i genç oyuncu Brandon Routh’un, ezeli düşmanı Lex Luthor’u ise Oscarlı oyuncu Kevin Spacey’nin canlandırdığı SUPERMAN DÖNÜYOR, 25. İstanbul Film Festivali’nde Uluslararası Yarışma bölümünde de gösterilmiş olan film PERDE ARKASI ve Stephen Bradley’in yönettiği Samantha Mumba, David Leon, Laurence Kinlan ile Tadhg Murphy’nin oynadığı TATİLDE DEHŞET bu hafta sinemalarda gösterime giren 3 yeni yapım. 

Superman Dönüyor (Superman Returns)
Bryan Singer’ın yönettiği ve eleştirmenlerden olumlu not alan ‘Superman Dönüyor’ ülkemizde de gösterime girdi. 

ABD’de gösterime girdiği ilk gün, 21 milyon, ilk 5 günde ise 84.2 milyon dolar hasılat yapan ‘Superman Returns/ Superman Dönüyor’, bekleyenlerin, beklediklerine değdi. Wall Street Journal’da çıkan bir yorumda, film hakkında “‘Superman’ yüreği ve ruhuyla ‘Dönüyor’” ifadesi kullanıldı. Yeni Clark Kent ve Superman rolünde genç oyuncu Brandon Routh’un yer aldığı filmde, onun büyük aşkı Lois Lane karakterini de Kate Bosworth canlandırıyor. Superman’in ezeli düşmanı Lex Luthor rolünde ise Oscar ödüllü oyuncu Kevin Spacey yer alıyor.

Fragmanları izlemek için aşağıdaki linkleri kullanınız.
• Fragman No.1 »
• Fragman No.2 »
• Fragman No.3 »    

“Bir insan gibi yetiştirilmiş olsan da, onlardan biri değilsin.
İnsanlar harika olabilirler Kal-El. Öyle olmayı dilerler.
Sadece onlara yol gösterecek ışıktan mahrumdurlar.
Her şeyden önce bu nedenle -iyilik potansiyellerinden ötürü- onlara seni gönderdim... tek oğlumu.”
[Jor-El]

Fotoğraf Galerisi: ‘Superman Dönüyor’ 





















“Superman Returns/Superman Dönüyor”da yeni oyuncu Brandon Routh’un yanı sıra, Kate Bosworth, James Marsden, Frank Langella, Oscarlı Eva Marie Saint, Parker Posey, Kal Penn, Sam Huntington ve Oscarlı Kevin Spacey rol alıyor.

FİLMİN ÖYKÜSÜ
Çoktan ölmüş bir gezegenden gelen Superman, Kansas’taki Kent çiftliğinde kendisini evlat edinen karı koca Kent’ler tarafından büyütülmüştür. Küçük çocuğun Kal-El olan adı Clark Kent olarak değiştirilmiştir. 






















Kal-El insanlar arasında büyümüştür ama onlardan biri değildir. Sarı güneşin aydınlattığı Dünya gezegeninde, Clark, insanların sadece hayal edebilecekleri şeyleri yapabilmektedir. Öte yandan, onlarla birlikte yaşayabilmek için, çifte yaşam sürmesi gerekmektedir: Yumuşak başlı, iddiasız Clark Kent ve dünya onun yardımı için feryat ettiğinde gizlice dönüştüğü Çelik Adam olarak iki ayrı hayatı vardır. 



Ama Superman’in beş yıl önce gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasından bu yana geçen uzun sürede dünyanın krizlerine cevap verecek kimse olmamıştır.

Onun yokluğunda, Metropolis şehri ve ötesinde suç oranı artmıştır; üstelik buna Lex Luthor’ın ileride yapacağı yıkım dahil değildir.

Hapisten çıkan Lex Luthor’ın niyeti Superman’in teknolojik sırlarını kendi kişisel kazanım ve zaferleri için kullanmaktadır.




Daily Planet’in yıldız muhabiri ve Superman’in hayatının aşkı Lois Lane, Superman’in tek söz etmeden çekip gitmesini geride bırakmıştır. Hatta “Dünya’nın Superman’e Neden İhtiyacı Yok” başlıklı yazısıyla Pulitzer Ödülü bile kazanmıştır.

Lois’in hayatında memnuniyet verici başka olaylar da vardır: Büyütecek bir oğlu vardır ve editörün yeğeniyle nişanlanmıştır.

Superman’in evrendeki yerini uzun süren arayışı, Kent çiftliğinde, bildiği tek ailenin yanında son bulur. Kaderi Metropolis’tedir. Lois’in gözüne tek bir bakışı, gerçek evinin, kusurlu ama özünde iyi insanların yaşadığı bu Dünya olduğunu ona anlatmıştır. 
























Dönüşünün üzerinden birkaç saat bile geçmeden, Lex’in planlarının meyvelerini vermeye başlaması üzerine, dünyanın Superman’e hiç şimdiki kadar ihtiyacı olmamıştır. 
























ABD’DE ÇIKAN FİLM YORUMLARINDAN ÖRNEKLER

“‘Superman’ yüreği ve ruhuyla ‘Dönüyor’”
WALL STREET JOURNAL

“Spacey oyuncu kadrosunu ateşliyor.”
Joe Morgenstern / WALL STREET JOURNAL

“Çizgi roman macerasının parlak bir yeni versiyonu.”
US WEEKLY

Yönetmen Bryan Singer, maketlere özel önem verdi.

“Bryan Singer filmi unutulmaz küçük anlarla zenginleştirmiş.”
“Hiç fark edilmeyen özel efektler insanın ağzını açık bırakıyor.”
Thelma Adams / US WEEKLY

“‘Superman Dönüyor’ süper! Superman’i tekrar görmek harika. Herkese sunacak bir şeyi olan fevkalade bir film.”
Larry King / LARRY KING LIVE

“Singer aksiyonu uçuruyor.”
“Bu akıl almaz destan göz kamaştırıcı dijital sahnelerle dolu.”
“Spacey filme yalın ve haince bir eğlence katıyor.”
Peter Travers / ROLLING STONE

“Aşina olunan ile yeni bir araya gelerek, nostalji ve uyanış karışımı yaratıyor.”
“Kevin Spacey’nin Lex Luthor portresi keyifli bir kötülük ve şaşmaz bir hainlik içeriyor.”
Sara Brady / PREMIERE MAGAZINE

“‘Superman’ yüksek uçuyor. Görüntüler nefes kesici.”
“Aksiyonu şiirle birleştiren bu ‘Superman’ epik unsurlarla, ulaşılamayan arzular ve nefes kesen görüntülerle dolu bir aşk hikayesi.”
David Ansen / NEWSWEEK

“Filmde etkileyici bir tutku ve zeka var.”
“Müthiş görüntüler ve görkemli setlerle dolu.”
“En iyi Hollywood filmleri her zaman akıl çelici bir alt metni, geneli memnun eden bir hikayeyle birleştirmeyi bilmiştir. ‘Superman Dönüyor’ bu büyük geleneğe uyuyor. Bu yüzden, Süper’in ötesinde; mükemmel.”
Richard Corliss / TIME

FİLMİN KÜNYESİ
Film, Jerry Siegel & Joe Shuster’ın yarattığı, DC Comics karakterlerine dayanıyor.
Yönetmen: Bryan Singer
Yapımcılar: Jon Peters, Bryan Singer ve Gilbert Adler;
Yönetici Yapımcılar: Chris Lee, Thomas Tull Ve Scott Mednick
Hikaye: Bryan Singer & Michael Dougherty & Dan Harris
Senaryo: Michael Dougherty & Dan Harris
Görüntü Yönetimi: Newton Thomas Sigel A.S.C.
Yapım Tasarımı: Guy Hendrix Dyas
Kurgu: John Ottman ve Elliot Graham
Müzik: John OttmanKostüm: Louise Mingenbach
Dağıtım: Warner Bros.


Oyuncular:
Brandon Routh
Kate Bosworth
James Marsden
Frank Langella
Eva Marie Saint
Parker Posey
Kal Penn
Sam Huntington
Kevin Spacey 


Perde Arkası (Backstage)
Oyuncu/yönetmen Emmanuel Bercot’nun son filmi ‘Perde Arkası’nda güzel oyuncu Emmanuel Seigner ve genç yetenek Isild Le Besco başrolleri paylaşıyor. 

Fransa’da çok beğenilen ve oyunculuklarla göz dolduran film, 25. İstanbul Film Festivali’nde Uluslararası Yarışma bölümünde gösterilmişti.

Yönetmen, biri 17 yaşında diğeri olgun iki gerçeklikten kopmuş kadını tüm sosyal algıları ters yüz ederek anlatıyor.

Her insanın sadece kendi içine dönük yaşadığı bir zamana dair gerçekçi bir hikayeyle ilginç tespitlerde bulunuyor. Kimin ne zaman daha çocuksu olabileceğini hiçbir yargıda bulunmadan irdeliyor.

25. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma
62. Venedik Film Festivali Resmi Seçki

FİLMİN ÖYKÜSÜ
Hayatında tutunabildiği tek şey bir pop yıldızına hayranlık olan Lucie, Lauren’e olan aşkı için yaşamaktadır. Bir reklam çalışması dahilinde Lauren’in Lucie’nin evine gelmesi her iki kadının da hayatında bir dönüm noktası olacaktır.

Lauren’le tanışmak Lucie’nin ona olan tutkusunu daha da şiddetlendirir ve onunla olmak için her şeyi yapmayı kafaya koyar. Uğraşları sonucu otel odasına kadar ulaşmayı başarır. 



Lauren’in hayatıysa hiç dışarıdan göründüğü gibi değildir. Lucie o şaşalı görüntünün altındaki yıkılmış kadını görür. Ona olan tutkusu nedeniyle Lauren’i mutlu etmek için elinden geleni yapmaya çalışır.

YAPIM HAKKINDA
‘Perde Arkası’ büyük sahne spotlarının aydınlatamadığı köşelerde yaşanan hayatları anlatan bir film. Boşluktaki iki kadının birbirleri sayesinde hayata tutunma çabalarının öyküsü.

Film, sanatı kitlesel tüketilen bir meta haline getiren pop kültürün, nasıl insan hayatlarının içini boşaltıp anlamsızlaştırdığını iki kadın karakter üzerinden anlatıyor.

Biri pop kültürün en tepesinde bir süper star diğeri şehrin banliyösünden bir hayran hayatlarını delicesine tutkularla yaşarlar.

Biri onu terk edip giden bir adama diğeri hayallerinde büyüttüğü bir pop stara olan tutkularıyla bir yandan hayata tutunurken diğer yandan aslında tamamen anlamsızlaşmış hayatlar yaşarlar.

İki kadın da sanki onlara ödünç verilmiş hayatlarda onlara biçilmiş rolleri oynarlar. İkisinin de ailesiyle ilişkisi iletişimsizlik ve anlaşmazlık üzerine kuruludur.

Lauren bir pop idolüdür ancak kariyer planlarına uygun olmaması nedeniyle çocuk sahibi olma isteğine bile kavuşamaz. Çevresindeki yapay ilişkilerden çok sıkılmış ve tamamen içine kapanmış bir kadın haline gelir. Bu yalnızlık onu daha da kaprisli ve çekilmez biri haline getirmiştir. Gitgide bir depresyona batarken Lucie onun hayatına girer ve onun mutluluğu yeniden bulması için her şeyi yapar. Bedenini bile onu mutlu edeceğine inandığı yönde kullanır. Lauren onun bu fedakar tavrından çok etkilenir ve onu hiç yanından ayırmamaya başlar ta ki Lucie hamile kalana kadar…

Filmin Künyesi
Yönetmen: Emmanuel Bercot
Senaryo: Emmanuel Bercot, Jérôme Tonnerre
Görüntü Yönetmeni: Agnès Godard
Kurgu: Julien Leloup
Yapımcılar: Caroline Benjo, Carole Scotta
Yapım: 2005, Fransa
Dil: Fransızca
Süre: 115 dak.
Tür: Dram
İthalat: Bir Film
Dağıtım: Bir Film

Oyuncular:
Emmanuel Seigner, Isild Le Besco, Noémie Lvovsky 



Tatilde Dehşet (Boy Eats Girl)
Stephen Bradley’in yönettiği ve Samantha Mumba, David Leon, Laurence Kinlan ile Tadhg Murphy’nin oynadığı ‘Tatilde Dehşet’ filmi gösterime girdi. 

Gençlerin öncelikle korku türü filmlere olan eğiliminin aslında kalabalık eğlencelere olan eğilimleri ile birleştiğine dikkat eden yapımcılar, bu yüzden filmin komedi unsurlarına dikkat çekmeyi yeğlemiş. 

17 yaşındaki Nathan, Jessica’ya aşıktır… fakat bu aşkı ona anlatacak cesareti bir türlü bulamamıştır. Daha da kötüsü okulun ‘aygır’ı olarak bilinen Samson, Nathan’ın, kendi kız arkadaşı Cheryl ile flört ettiğini düşünmektedir.

Sonunda Jessica ve Nathan’ın en yakın arkadaşları olayı kendi ellerine alıp ikisini buluşturmaya karar verirler. Ne yazık ki Jessica’nın babasının bu buluşmayı onaylamaması yüzünden tüm planları suya düşer.

O gece Jessica’nın Kenneth ile birlikte olduğuna inan Nathan sarhoş olur ve odasında yalnız bir ilmekle uğraşırken yanlışlıkla kendisini asar. Fakat Nathan’ın annesi Grace oğlunun ölüp gitmesine izin vermeyecektir. Öğrendiği eski voodoo büyüleri sayesinde oğlunu hayata geri döndürür. Fakat bir farkla… O artık yaşayan bir ölüdür. Uyandığında Nathan artık hiç acı hissetmemekte, hiç bir şekilde nabzı atmamakta ama insan etine karşı dehşetli bir arzu duymaktadır... 






Filmin Künyesi
Yönetmen: Stephen Bradley
Senaryo: Derek Landy
Yapım yılı ve ülkesi 2005 - İrlanda
Tür: Korku-Komedi
İthalat: Özen Film
Dağıtım: Özen Film

Oyuncular:
Samantha Mumba (Jessica)
David Leon (Nathan)
Laurence Kinlan (Henry)
Tadhg Murphy (Diggs)
Sara James (Cheryl)
Mark Huberman (Samson)
Paul Reid (Shane)
Sarah Burke (Charlotte)
Denis Conway (Craig)
Paul Huberman (Deejay)
Doreen Keogh (Mrs. Brumble)
NTV
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2006 Cumartesi 01:38:23
Güncelleme :22 Temmuz 2006 Cumartesi 01:54:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kubra sekin IP: 78.165.41.xxx Tarih : 11.10.2009 22:59:28

kuralsızlar filminide oynatırmısınız?