16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Hangi filmi seyredelim?

Eşcinsel evlililiği üzerine geyikler...


İki heteroseksüel erkek, zoraki bir evlilik yapar ve eşcinsel taklidi yapmak zorunda kalırsa ne olur? Bu trajik durum Damadı Öpebilirsin’de komedi sosuyla önümüze konuluyor. Konuya temkinli yaklaşan ve derine inmeyen, etliye sütlüye dokunmayan yüzeysel esprilerle olayı kapatmaya çalışan filmin başrollerinde Adam Sandler, Kevin James ve Jessica Biel var.


I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY
DAMADI ÖPEBİLİRSİN
Yön: Dennis Dugan
Oyn: Jessica Biel, Kevin James, Adam Sandler, Dan Aykroyd
Tür: Komedi
Süre: 140 dk.


Kahkahasını eşcinsel evlilikler, eşcinsellik ve heteroseksüellikle ilgili espriler üzerine kuran Damadı Öpebilirsin, Amerika’da vizyona girdiği dönemde hasılat rekorları kırmıştı.

Eşcinsel kovboyların hikayesini anlatan Oscar’lı film Brokeback Dağı’nı görmezden gelen, ilgi göstermeyen halkın Damadı Öpebilirsin’i bağrına basması başta ilginç gelse de durum farklı aslında.

Amerikan halkının bu filme Brokeback Dağı muamelesi yapmamasının en önemli nedeni ana karakterlerin eşcinsel değil, eşcinsel taklidi yapmak zorunda kalan heteroseksüeller olması.

Bu filmin gişe başarısına bakıp, Amerika’da eşcinselliğe dair ilgili önyargıların azaldığını ya da ortadan kalktığını düşünmek iyimserlik olur diye düşünüyorum.

E bir de Adam Sandler faktörü var ki bunu da gözardı etmek imkansız. Komedi denince akla hemen Sandler geliyor ve onun rol aldığı filmlere halk gözü kapalı bir şekilde bilet almaktan kaçınmıyor.

Tam bir ailemizin komedyeni durumu söz konusu.

HER GECE BAŞKA KOLLARDA

Damadı Öpebilirsin’den, eşcinsel evlilik üzerine çekilmiş ilk film olarak söz edeceğiz belki ama ortada ne böyle bir evlilik ne de eşcinsel karakterler mevcut.

Hatta kahramanlarımızdan bir tanesi neredeyse her geceyi başka bir kadınla noktalayan uslanmaz bir çapkın.

Adam Sandler’ın canlandırdığı Chuck Levine, yakın dostu Larry Valentine’ı (Kevin James) hukuki bir engelden kurtarmak için eşcinsel taklidi yapmak zorunda kalıyor.

Larry, Chuck ile birlikte olduğunu kanıtlayabilirse eşcinsellere verilen haklardan yararlanabilecek ve çocuklarının geleceğini garantileyebilecek.

Eşcinsellikle uzaktan yakından ilgisi olmayan bu iki adamın, çevreye tersi bir imaj vermeye çalışırken nasıl zorlandıklarını tahmin edebilirsiniz herhalde.

Öyle olmadığı halde yeni evli çift gibi davranmak zorunda kalan Chuck ile Larry, iki yetişkin erkeğin tek çatı altında yaşamasının getirdiği binbir çeşit zorlukla mücadele vermek zorunda kalıyorlar.

SIRADAN ESPRİLERE KARŞI ADAM SANDLER

Damadı Öpebilirsin, yanlış anlaşılmalara neden olabilecek ve eşcinsel nüfusu incitebilecek hassas bir konu üzerine espriler yaparken temkinli davranan bir film.

Bu temkinli tavrı, filmin amacının dışına çıkarak, eşcinselleri incitmesini engelliyor belki.

Ama film tam da bu nedenle konuyu daha geniş ele alma ve esprileri arttırma şansını kullanmamış oluyor.

Tekdüze bir mizah anlayışıyla ilerleyen Damadı Öpebilirsin, kimseyi kırmadan, herkesin ağzına bir kaşık bal çalmaya çalışırken çoğu yerde sıradanlıktan kurtulamıyor.

Yine de Damadı Öpebilirsin’i izlerken bazen güldüğümü ve eğlendiğimi itiraf etmeliyim.

Komedi için yaratılmış olduğunu düşündüğüm Adam Sandler’ı ve seksapelitisini gözler önüne sermekten kaçınmayan Jessica Biel’i izlemenin verdiği keyifi yadsımak olmaz.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

NO RESERVATIONS

AŞK TARİFİ
Yön: Scott Hicks
Oyn: Aaron Eckhart, Catherine Zeta Jones, Bob Balaban, Abigail Bianca
Tür: Komedi - Romantik

Aşkı tarif etmek zor

Fransa’nın ünlü lokantalarında geçen nefis animasyon Ratatuy’un tadı damağımızda kalmışken, yine mutfakta geçen hikayesiyle dikkat çeken bir başka film girdi vizyona: Aşk Tarifi.

Filmin ilk yarısı katı kuralları olan bir kadının hayatını değiştiren bir ölüm haberi ve getirdikleriyle şekilleniyor. İkinci yarıya damgasını vuran şey ise aşk.

Seyret ve unut tarzı filmlerden biri olan Aşk Tarifi, diyalog yazarları özenli çalışsa daha iyi, daha akılda kalıcı bir film olabilirmiş tabii.

Ama bu haliyle bile baştan sona sıkılmadan izlendiğini söylemem gerek.

Hiç ummadık anda gelen ölümün ve aşkın hayatın akışını bir anda nasıl değiştirdiği üzerine düşünmenizi sağlayacak Aşk Tarifi’nde ölüm temasıyla hüzünlenmeye, aşkla yenilenmeye hazır olun.

BECOMING JANE
AŞKIN KİTABI
Yön: Julian Jarrold
Oyn: Anne Hathaway, James McAvoy, James Cromwell, Julie Walters
Tür: Biyografi - Dram - Romantik
Süre: 120 dk.

Jane Austen aşkın kitabını yazıyor

Romantizm arayanlar için haftanın en iyisi, hatta genel konuşmak gerekirse haftanın en iyi filmi Jane Austen’ın hayatından yola çıkarak dokunakla bir aşk hikayesi anlatan Aşkın Kitabı.

Hiç evlenmemiş olan ve ilişkiler üzerine yazdığı kitaplarla ünlenen İngiliz yazar Jane Austen, imkansız aşkını farklı yaşayabilse Jane Austen olabilir miydi acaba? Bize o zevkle okuduğumuz kitapları yaratabilir miydi?

Para, kariyer, toplum baskısı gibi engellerle karşılaşan aşkın yaşanmasının ya da yaşanamamasının insanın geleceğini nasıl etkilediğini görmek istiyorsanız, biyografik özellikler taşıyan Aşkın Kitabı’nı kaçırmayın.

FREE ZONE
SERBEST BÖLGE
Yönetmen: Amos Gitai
Oyuncular: Natalie Portman, Hanna Laslo, Hiam Abbass, Carmen Maura
Tür: Dram-Komedi
Süre: 90 dk.

Ortadoğu sorununa iyimser çözümler

İsrail sinemasının usta yönetmenlerinden Amos Gitai, Serbest Bölge ile Ortadoğu’daki sorunların sona ereceğine olan inancını yitirmediğini gösteriyor.

Bölgedeki çıkmaza ticaret ve kadınlar aracılığıyla çözüm getirmeye soyunan film, Kudüs’te, Ağlama Duvarı’nın önünde başlıyor ve Ürdün’ün doğusunda, vergilerin ve gümrüğün olmadığı, son derece huzurlu bir ekonomik cennete, Serbest Bölge’ye doğru yol alıyor.
2005’te Cannes’da Altın Palmiye için yarışan ve Hana Laszlo’ya En İyi Kadın Oyuncu dalında ödül getiren filmin oyuncuları arasında Natalie Portman da var.

BRATZ
Yön: Sean McNamara
Oyn: Jon Voight, Logan Browning, Janel Parrish, Nathalia Ramos
Tür: Komedi
Süre: 90 dk.

Bratz bebekleri beyazperdede

Barbie bebeklere rakip olarak piyasaya sürülen Bratz bebekleri ete kemiğe büründü ve aynı adlı sinema filmiyle karşımıza çıktı.Yasmin, Jade, Sasha ve Cloe adlı dört yakın arkadaşın hikayesi tam bir kanka öyküsü aslında. Kıskançlık, çekememezlik ve dışlamaların hakim olduğu yeni okul ortamlarında birbirlerine daha da sıkı kenetlenen kızlar çevre baskısına karşı savaşmaya başlıyorlar.

En önemli ilgi alanları moda, güzellik, makyaj ve hatta estetik ameliyatlar olan Bratz kızlarının hikayesi tabii ki öncelikle gençlere hitap ediyor.

Filmin Türkçe seslendirme kadrosunda Ceyda Düvenci, Özgü Namal, Özlem Tekin, Pamela Spence, Emre Altuğ ve Yağmur Atacan var.

Ömür GEDİK/hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 11:27:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?