19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Hasan Ferid Alnar’ın 100. yaşı

Şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, günümüzün en iyi kemancılarından Domenico Nordio ile Brahms’ın keman konçertosunu seslendirecek. Türk beşlerinden Hasan Ferid Alnar’ın 100. yaşını kutlayan orkestra, bestecinin ünlü ‘Kanun Konçertosu’nu da Ruhi Ayangil ile seslendirecek.

Türk bestecilerinin eserlerini seslendirmeyi görev edinen şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Türk Beşleri’nden Hasan Ferid Alnar’ın 100. yaş kutlamasında, Prelüd ve İki Dans adlı yapıtını ve bestecinin geleneksel bir çalgıyı “solo” olarak değerlendirdiği ünlü ‘Kanun Konçerto’sunu, Ruhi Ayangil ile seslendirecek. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası bu konserde ayrıca günümüzün en iyi keman yorumcularından biri olarak kabul edilen Domenico Nordio’ya Brahms’ın Re Majör Keman Konçertosu’nda eşlik edecek.

Domenico Nordio kendi jenerasyonunun en büyük keman virtüozu olarak niteleniyor. Sanatçı 16 yaşında, efsanevi Yehudi Menuhin'in jüri başkanı olduğu, “Vercelli Viotti Uluslararası Yarışması”nı kazandı. 1988'de Eurovision'da büyük ödül aldı. Amsterdam Concertbow'dan naklen yayınlanan bu program ve Paris’te Thibaud, Vina del Mar’da Sigall ve Marsilya’da Francescatti keman yarışmalarını kazanması, kendisine dünya çapında şöhret getirdi. Birçok festivalde Yehudi Menuhin, Boris Beklin ve Misha Maisky ile konserler verdi.

Domenico Nordio, kendisine Pro Canale Vakfı tarafından verilen 1735 yılı Guarneri del Gesù yapımı keman ile çalmaktadır.

Ruhi Ayangil, Türk Müziği tarihinde bir ilke imza atarak, 1983 yılında, Ayangil Türk Müziği Korosu ile Ayangil Türk Müziği Orkestrası müzik birimlerini kurdu. Bu oluşum, makam temelli eser besteleyen bestecilerimizin gerek tek sesli, gerek çok sesli yaratılarının ilk seslendirmelerinin gerçekleştirilmesi görevini üstlenerek Türk Makam Müziği'nin modernleştirilme çabaları içerisinde önemli bir öncü görevini yerine getirdi.
Kanun sanatçısı Ruhi Ayangil, Hasan Ferid Alnar'ın Kanun Konçertosunu, bestecisinden sonra 1988 yılında Ankara’da ilk yorumlayan sanatçı oldu.



“Hasan Ferid Alnar 100 yaşında”
Şef : Gürer Aykal
Solist : Domenico Nordio (keman)
Ruhi Ayangil (kanun)

Program : Hasan Ferid Alnar : Prelüd ve İki Dans
Hasan Ferid Alnar: Kanun ve Yaylı Çalgılar Orkestrası için Konçerto
J. Brahms : Keman Konçertosu Re majör op. 77


19 Nisan 2006 Çarşamba Kadıköy Halk Eğitim Merkezi
20 Nisan 2006 Perşembe Lütfi Kırdar Konser Salonu

Saat: 20:00
.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2006 Çarşamba 13:20:55
Güncelleme :22 Nisan 2006 Cumartesi 13:52:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?