28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Hat sanatı üstadını kaybetti

Geleneksel sanatlarımızdan hattın "yaşayan en büyük üstadı" kabul edilen Prof. Dr. Ali Alparslan, dün İstanbul’da vefat etti. 20. yüzyılın büyük hattatlarından Necmeddin Okyay’ın öğrencisi olan Prof. Alparslan, hattatlığının yanısıra Türk edebiyatı profesörüydü.

1924’te Çorlu’da doğan Ali Alparslan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi ve doktorasını Tahran Üniversitesi’nde yaptı. Bir süre Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde çalışan Ali Alparslan, daha sonra Dışişleri Bakanlığı’nda girdi. Birkaç sene sonra İstanbul Üniversitesi’ne geçen Alparslan burada Türk Edebiyatı Profesörü oldu ve bu arada Oxford ve Şikago Üniversiteleri’nde edebiyat tarihi okuttu.

Prof. Ali Alparslan, yazıya 20. yüzyılın büyük hattatlarından olan Necmeddin Okyay’la başladı ve 1950’li yıllarda Okyay’dan talik ve rik’a yazılarının yanısıra ebru yapımından da icazet aldı. Daha sonraları Halim Özyazıcı’dan "diváni" yazısını da öğrenen Alparslan, çok sayıda öğrenci yetiştirdi ve İslam ülkelerinden gelen çeşitli kişilere de hat öğretti. 1999’da yayınladığı ve geçmişin hat üstadlarını bağlı oldukları okullara göre anlattığı "Osmanlı Hat Sanatı Tarihi" isimli eseri, bu konudaki ilk örnek olma özelliğini kazandı.

Çok sayıda kitabenin yanısıra Galasaray Lisesi’nin üzerindeki alınlıkta bulunan levhayı da Prof. Dr. Ali Alparslan yazmıştı. Alparslan’ın cenazesi, bugün Fatih Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2006 Çarşamba 17:07:41
Güncelleme :25 Ocak 2006 Çarşamba 17:10:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?