28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Haydi çocuklar sinemaya!

Türkiye’de ilk kez çocuklara yönelik olarak yapılan ve bu sene üçüncüsü gerçekleştirilen Garanti Mini Bank 3. Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen filmlerle küçük sinemaseverleri dünyanın farklı coğrafyalarından kültürler, farklı renkler, gelenek ve yaşam tarzlarıyla buluşturuyor.

ÇOCUKLAR İÇİN 60'IN ÜZERİNDE FİLM

Garanti Mini Bank 3. Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali’nde filmler, ‘Uluslararası Çocuk Filmleri Yarışması ‘, ‘Hayvanlar Alemi’, ‘Minik Öyküler’, ‘Uzun Öyküler’, ‘Şarkılı Öyküler’, ‘Ben Kendim Yapabilirim’, ‘Eva Saks’tan ‘Çocuk Olmanın Sırları”, ‘Mimiklere Masallar’, ‘Çizgi Kahramanların Maceraları’, ve ‘Çocukların Dünyasına Sinemasal Yolculuklar’ başlıkları altında gösterilecek.

Festival programı çocukların gelişim basamakları ve psiko-pedagojik yapılarına yönelik, 3-5, 6-9, 9 yaş ve üzeri yaş gruplarına yönelik farklı filmlerden oluşuyor.

Festival boyunca çocuklar dünyanın bir çok ülkesinden aralarında çizgi ve kukla filmlerin de bulunduğu uzun ve kısa metrajlı 60’ın üzerinde filmi izleme olanağı bulacak.

FESTİVAL SİNEMALARI VE BİLETLER

Festival filmleri; Cinebonus Maçka G-Mall ve Kadıköy Cinebonus Tepe Nautilus ile Fransız Kültür Merkezi sinemalarında gösterilecek.

Garanti Mini Bank üyeleri, tüm filmleri Garanti Mini Bank kartlarını göstererek ücretsiz izleyebilecek.

Kültür merkezlerindeki gösterimlerin ücretsiz gerçekleştirileceği festivalde, G-Mall ve Tepe Nautilus Cinebonus sinemalarında yapılacak gösterimlere giriş ücreti 5 YTL olacak.

Çocukların ilgisini çekecek, onları farklı ve renkli dünyalarla tanıştıracak dünyanın çeşitli ülkelerinden seçilen filmlerle hazırlanan programda, pek çok film ilk kez Mini Bank 3. Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali kapsamında çocuklarla buluşacak.

‘HAYVANLAR ALEMİ’NİN KAPILARI AÇILIYOR

Festivalin ‘Hayvanlar Alemi’ bölümünde gösterilecek olan filmler: bir Fransız yapımı olan Çıngırak (Tiny Tinkle), Amerika’dan Çizgi Hayvanlar Krallığı (Cartoon Animal Kingdom), Finlandiya’dan Küçük Köstebeğin Hazinesi (Mole’s Treasure), Estonya’dan Miyop Yılan (Little Short - Sighted Snake), İsveç’ten Gri Kuş (Grey Bird), Hollanda’dan Üzgün Köpek (Sad Dog) ve Amerika Birleşik Devletleri’nden Ormanın Derinliklerinde (Lost in the Woods).

Çocuklar için kısa metraj filmlerin yer aldığı ‘Minik Öyküler’ bölümünde Estonya, Çek Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri’nden neşeli kısa filmler minikleri bekliyor. ‘Uzun Öyküler’de ise sinemanın büyüsü Slovenya’dan Dört Kafadar (Beezes), Estonya’dan Kardanadam ve Tavşan (The Carrot of the Theater), Norveç’ten Dikenli Çit / The Hedge of Thorns ve İsveç’ten Dünya Keşfedilmeyi Bekliyor / First There was Darkness ile miniklere ulaşıyor. 

Mini Bank 3.Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali’nin ‘Şarkılı Filmler’ bölümünde müzik eşliğinde anlatılan hikayeler yer alıyor. Üçü de Amerika Birleşik Devletleri yapımı olan filmlerden Ekmeğin Öyküsü’nde (Feed the Starter) müzik eşliğinde ekmek yapımının tüm süreçleri, Kamyon’da (Truck) hem büyüklere hem de küçüklere çekici gelen iş makineleri ve Tren’de (Train) oyuncaklardan buharlılara kadar trenler anlatılıyor.

BEN KENDİM YAPABİLİRİM!

Evet, onlar gerçekten kendileri yaptı festivalin bu bölümündeki filmleri; Meksika, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nden minik sinema dahilerinin yaptığı kısa metraj filmler Garanti Mini Bank 3.Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali’nin ‘Ben Kendim Yapabilirim’ bölümünde minik izleyicilerle buluşacak.

‘ÇOCUK OLMANIN SIRLARI’

Birçok festivalde ödüller kazanmış, adı en çok ‘Susam Sokağı’ ile anılan New York’lu yönetmen Eva Saks’ın birbirinden ilginç filmlerinin gösterileceği Eva Saks’la ‘Çocuk Olmanın Sırları’ bölümünde Renkli Oyun (Colorforms), Pasta (Confection), Yaşasın Zelda’nın Z’si (Alphabet Zelda), Yaşasın Pam’in P’si (Alphabet Pam), Elmanın İki Yarısı (Two of a Kind), İki İnatçı Keçi (Getting My Goat) ve Enerji (Energy) yer alıyor.

DÜNYANIN HER YERİNDEN ÇOCUK MASALLARI

Hayal dünyasına sihirli bir yolculuk olarak masallar… Dünyanın farklı yerlerinden masalların anlatıldığı filmler Mini Bank 3.Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali’nin ‘Miniklere Masallar’ bölümünde yer alacak. Norveç’ten Büyükbabadan Kar Masalları (Grandpa is a Raisin), Polonya’dan Eğrelti Otunun Gizemi (The Secret of Fern Flower), Almanya’dan Fındıkkıran ve Fareler Kralı (Nutcracker and the Mouse King), Danimarka’dan Kahraman Fare (Little Big Mouse) ve Çek Cumhuriyeti’nden Harikalar Sirki (Solo for an Elephant with Orchestra) bu bölümde gösterilecek.

‘ÇİZGİ KAHRAMANLARIN MACERALARI’

Festivalin bu bölümünde animasyon sineması yer alıyor: Fransa’dan Black Mor Adası (Black Mor’s Island) ve Kral ve Kuş (The King and the Mockingbird), Fransa - Belçika - Lüksemburg ortak yapımı Kirikou ve Cadı (Kirikou and the Sorceress), İtalya - Fransa ortak yapımı Köpek, General ve Kuşlar (The Dog, the General and the Birds) ve İngiltere - Fransa ortak yapımı Sihirli Atlıkarınca / (Magic Roundabout). Çizgi kahramanların heyecanlı serüvenleri zengin görsellikleriyle, rengarenk dünyaların kapılarını aralıyor.

ÇOCUKLARIN DÜNYASINA SİNEMASAL YOLCULUKLAR

Garanti Mini Bank 3.Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali’nin ‘Çocukların Dünyasına Sinemasal Yolculuklar’ bölümünde çocukların hayatlarından kesitlerin konu alındığı filmler gösteriliyor: Fransa, Belçika, Kanada, İngiltere ortak yapımı olan Belleville’de Randevu (The Triplets of Belleville), Hollanda’dan Mağazadaki Kaçaklar (Lepel), Mavi Kuş (Bluebird) ve Eric Böcekler Diyarı’nda (Eric in the Land of Insects), Finlandiya’dan Kazananlar ve Kaybedenler (Winners and Losers), İsveç’ten Uçak Kalkıyor (Immediate Boarding) ve Almanya’dan Winky’nin Atı (Winky’s Horse).

NTV
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 11:26:00
Güncelleme :25 Nisan 2006 Salı 17:00:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?