15
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Hümanist Kurt Vonnegut öldü

Amerikalı hümanist yazar Kurt Vonnegut, 84 yaşında vefat etti.

Yazarın fotoğrafçı eşi Jill Krementz, "çok sigara içmesine rağmen uzun süre yaşamasına şaşıran" Vonnegut'un haftalar önce Manhattan'daki evinde düşerek başını çarptığını ve beyin zedelenmesi sonucu öldüğünü belirtti.

Kurt Vonnegut, 1922 yılında ABD'nin Indianapolis şehrinde dünyaya geldi. Cornell Üniversitesinde biyokimya okuduktan sonra İkinci Dünya Savaşı'nda Avrupa'da asker olarak hizmet verdi. Almanya'da savaş esiri olarak ele geçirildi ve Almanya'nın Dresden şehrinin müttefik kuvvetler tarafından bombalanmasına şahit oldu. Bu olay Vonnegut'u derinden etkiledi ve sonucunda en başarılı romanı "Mezbaha No 5"i (Slaughterhouse-Five) yazdı. Bu kitap sayesinde çağdaş Amerikan yazarlarının başta gelenlerinden biri oldu.

Savaş sonrası, yazarlığa zamanının çoğunu ayırmadan önce Şikago Üniversitesinde antropoloji dalında uzmanlaştı. Başlangıçta bilim-kurgu üzerinde yoğunlaştı ve ilk yayınlanan romanı, "Otomatik Piyano" (Player Piano) bu dalda Vonnegut'a büyük övgü kazandırdı.

Yazarın diğer romanları arasında "Titan'ın Sirenleri" (The Sirens of Titan-1959), "Gece Ana" (Mother Night-1961) ve "Kedi Beşiği" (Cat's Cradle-1963) bulunuyor.


aa
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2007 Perşembe 10:42:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?