19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

İlk Osmanlı parası satışta

Dünyanın en değerli paraları arasında gösterilen Abdülmecit dönemine ait el yazması kaime, 29 Eylülde İngiltere'nin Başkenti Londra'da açık artırmayla satışa sunulacak.

1666 yılından bu yana müzayede düzenleyen ve Avrupa'nın bu alandaki en seçkin şirketlerinden olan Spink'in 29 Eylülde "Dünya Kağıt Paraları" başlığıyla gerçekleştireceği açık artırmada, Osmanlı döneminden kalma 68 parça kağıt para da koleksiyonerlerin beğenisine sunulacak.

Bu paraların en önemlilerinden biri, 1840 yılında tedavüle çıkarılan 1000 kuruşluk el yazması kaime oluşturacak. Dünyada sadece iki tane olduğu belirtilen Osmanlı parası için Spink, tahmini olarak 55-75 bin pound (150-200 bin YTL) aralığında değer biçti.

Spink'e ortağı Mehmet Tezçakın ile birlikte danışmanlık da yapan para koleksiyoneri Güçlü Kayral, açık artırmaya çıkarılacak Osmanlı parasının ilk tedavüle konulan para olduğunu belirtti.

Paranın, Türkiye'den satışa sunulduğunu ve sahibinin de Türk olduğunu ifade eden Kayral, yurt dışında satışa çıkarılmasının, içeride alıcısının bulunmamasından kaynaklandığını söyledi.

Bu kadar kıymetli bir değerin yurt dışında satışa çıkarılmasının çok üzücü olduğunu ifade eden Kayral, bu tip değerlerin yurt dışında satın alınmasının, kültürel açıdan önemli sakıncalar taşıdığını belirtti.

Kayral, Osmanlı parasına en çok İsrailliler ve Amerikalıların ilgi gösterdiğini belirtti.


aa
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 11:22:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?