22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

İlk şiddet ansiklopedisi internette

Ruanda'daki soykırımdan, Yahudi soykırımına, Enfal davasına konu olan Enfal olayından, Saraybosna kuşatmasına, yakın dönem dünya tarihinin kanlı sayfaları, Fransız araştırmacı sayesinde bir araya gelen uluslararası bir ekip tarafından "şiddet ansiklopedisi" adlı çalışmayla internetten yayımlanacak.

Uluslararası Araştırma ve Etüt Merkezi (CEDRI) profesörü Jacques Semelin, Marsilya'da düzenlediği basın toplantısında, "Sivil halkın yıkımı bakımından 20. yüzyıl tarihin en kanlı yüzyıllarından biri. Uluslararası davalar bunun tanığı: Bağdat'ta Saddam Hüseyin rejiminin 6 eski yetkilisinin 180 bin Kürt'ün katledilmesiyle ilgili olarak yargılandığı Enfal davası, Lahey'deki uluslararası ceza mahkemesinin Saraybosna kuşatması sorumlularının bugün başlayacak olan davası buna örnek" ifadesini kullandı.

"Bildiklerimizi bir araya getiren hiçbir veri tabanı yok. Ansiklopedi bu anlamda bir boşluğu dolduracak" diyen Semelin, dünya çapında, aralarında Amerikalı soykırım uzmanı Samantha Powers ya da Alman Dieter Pohl gibi isimlerin bulunduğu 40 kadar araştırmacıyı bir araya getirerek bu benzeri olmayan çalışmayı 2004'te başlattığını söyledi.

Semelin, soykırımın ne olduğunun tanımlanması hakkında bile farklı kamuoyu görüşlerinin bulunduğuna da dikkati çekerek, "Bir dinamiti ateşledik. Tarihi olayların yorumları sık sık polemiklere yol açar" dedi ve bunun önüne geçilmesi için ansiklopedinin ("www.massviolence.org") metodolojisinin aşırı titiz olacağını kaydetti.

Sitenin kronolojik indeksler, her bir vaka için çalışmalar, soykırım, insanlığa karşı suç ve uzlaştırma komisyonlarıyla ilgili kuramsal katkılar içerdiğini belirten Semelin, "Bu katkılar bir bilimsel komite tarafından doğrulanıyor. Bilgilerin inanılırlığına ilişkin hiçbir risk almak istemiyoruz" dedi.


aa
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2007 Perşembe 09:54:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?