22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

İnternette şiir tartışması kızışıyor

İnternette yayınlanan Türkçe şiirler, telif hakları nedeniyle dava konusu oldu. Yapı Kredi Yayınları, yayıncısı olduğu, Nâzım Hikmet, Orhan Veli, Turgut Uyar gibi şairlerin eserlerinin internette yayınlanmasını mahkeme kararıyla engelledi.

Yapı Kredi Yayınları Nâzım Hikmet’in tüm eserlerinin yayın haklarını elinde bulunduruyor. Şiir yayınlayan bir internet sitesinde ise, aralarında Nâzım Hikmet’in de bulunduğu pek çok şairin şiirleri yayınlanıyordu. Yapı Kredi Yayınları fikir ve sanat eserleri kanununa dayanarak, bu adresteki şiirlerine avukatları aracılığıyla müdahale etti.

Şiir sitesinde, Nâzım Hikmet sayfalarına bakmak isteyenler, söz konusu sayfalardaki şiirlere erişimin Yapı Kredi Yayınları tarafından engellendiği bilgisiyle karşılaşıyor.

Yayınevi, bu müdahalenin nedenlerini açıklarken, sanat eserlerinin telif haklarının devam ettiğini, eserlerin kamunun malı olması için, sanatçının ölümünün üzerinden 70 yıl geçmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Bu durumda da eserleri telif ödemeden kullanmak suç.

Şiirleri yayımlayan sitenin moderatörleri Yayınevi’ni hukuk alanında haklı buluyor. Ama onlara göre yine de bu kararı etik olarak savunmak zor.

Şairler ise Yayınevi’nin tavrını haklı buluyor...

Akif Kurtuluş - Şair: İnternetteki bu hoyratlığa bir şekilde çeki düzen vermek lazım peki bunun yolu, telif haklarına sığınmak mı, benim elim varmadı istemeye hiç ama isteyen arkadaşlarıma da hiç yan gözle bakmadım doğrusu.

Haydar Ergülen - Şair: Bu bir şairin emeği, Türkiye’de şiir kitaplarının ne kadar sattığı da malum, elde edilen telifler de çok düşük, bu bakımdan şair gerek hayattayken gerek değilken, bu uygulamanın gerekli olduğunu düşünüyorum.

Tartışma, Nâzım Hikmet’in yanısıra, Orhan Veli, Turgut Uyar, Edip Cansever gibi yayın hakları Yapı Kredi Yayınları’nda olan pek çok şairin şiirlerinin söz konusu siteden kaldırılmasıyla sonuçlandı.


NTV
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 18:32:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?