22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

İşçi Filmleri Festivali

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin ikincisi, 1-7 Mayıs arasında İstanbul, Ankara ve İzmir'de eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.

Halkevleri, "sendika.org" sitesi, DİSK'e bağlı Basın-İş ve Birleşik Metal-İş sendikaları ile Türk-İş'e bağlı Hava-İş ve Petrol-İş sendikalarınca düzenlenen festivalde filmler, ücretsiz olarak izlenebilecek ve yarışmaya yer verilmeyecek.

Festivalde, "dünyayı sosyal, bireysel ve çevresel özellikleriyle yaşanabilir olmaktan çıkaran neo-liberalizm karşıtı deneyimleri paylaşmak; dünyanın dününe, bugününe ve geleceğine emek cephesinden bakmak, işçilerin yurt içinde ve yurt dışında kendi sınıfıyla iletişim kurmasını sağlamak için sinemanın çevirmenliğinden yararlanmak" amaçlanıyor.

Taksim'de 1 Mayıs 1977'de meydana gelen olaylarda hayatını kaybedenleri anmak üzere Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakılmasıyla resmi olarak başlayacak festival çerçevesinde 2 Mayıs'ta İstanbul Beyoğlu Emek Sineması'nda özel bir program düzenlenecek. Programda, sanatçı Timur Selçuk bir dinleti sunacak.

Adana ve Mersin'de 6-12 Mayıs arasında tekrarlanacak festival, daha sonra da bütün bir yıl boyunca İzmit'ten Artvin'e, Bursa'dan Eskişehir'e ve Bolu'ya kadar birçok kentte devam edecek.

Festival kapsamında, "emeği" konu edinen 13'ü yerli, 27'si ise yabancı olmak üzere toplam 40 belgesel ve kurmaca film izleyici ile buluşacak. Filmler, İstanbul'da Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Yeşilçam Sineması, Halkevi Sinema Salonu ile Petrol-İş, Hava-İş ve Birleşik Metal-İş konferans salonlarında; Ankara'da Ankara Sanat Tiyatrosu ve Ekin Sanat Merkezi'nde gösterilecek. İzmir'deki filmlerin gösterileceği salonlar ise önümüzdeki günlerde kesinlik kazanacak.

Festivalin kapanışı nedeniyle Ankara'da 6 Mayısta özel bir program gerçekleştirilecek.

Festivalde, çeşitli ülkelerden konuklar da ağırlanacak. Festival kapsamında gösterilecek Meksika yapımı "Ülke, Yağmur ve Ateş" adlı filmin yönetmenleri Tami Gold ve Gerardo Renique ile Hindistanlı yönetmen Rahul Roy da festivale katılacak.

Festivalde gösterilecek filmler arasında Ömer Lütfi Akad'ın "Diyet", senaryosu Yılmaz Güney'e ait olan ve Zeki Ökten'in yönettiği "Düşman", Ahmet Soner'in "Asayiş Berkemal", John Sayles'ın "Matewan" ve Sergei Eisenstein'ın "Grev"i de bulunuyor.

İşçi filmleri festivali, ilk olarak 1994 yılında ABD'nin San Francisco şehrinde düzenlendi.


aa
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 10:50:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?