19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

İslam eserlerine Haham koruması

Kudüs'te bu yıl yapılan kazılara ilişkin hazırlanan Türk raporunda 'kentteki İslam izlerini silmekle suçlanan' İsrail'de bu kez farklı bir girişim gündeme geldi.

İsrail tarihinde ilk kez, Müslümanlar için kutsal sayılan eserlerin korunmasını amaçlayan bir yasa teklifinin meclise geleceği bildirildi. İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, yakın zamanda görüşülecek teklifi meclise iktidar ortaklarından İşçi Partisi vekili Haham Michael Melchior sunacak. Dışişleri bakan yardımcılığı da yapmış olan Melchior'un koalisyon ortaklarından destek alıp alamayacağı henüz kesin olmamasına rağmen ülkedeki etkili hahamların desteğini aldığı ifade ediliyor. Teklif, 1948'de atıl duruma düşen camilerin ve mezarlıkların korunması için her yıl 8 milyon İsrail Şekeli (200 bin dolar) ayrılmasını öngörüyor. Haaretz'e konuşan Michael Melchior, "Yurtdışındaki Yahudi yapılarıyla ilgilenen İsrailli bir haham olarak bu ülkede olanları hoşgörüyle karşılayamıyorum. Yahudi değerleri doğrultusunda ve demokrasi çerçevesinde bunları düzeltmeliyiz." dedi. Teklif, Melchior tarafından kurulan Müslümanlar ve Yahudileri yakınlaştırmayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu olan Vatandaş Uyum Forumu tarafından hazırlandı. Teklifi hazırlayanların arasında yer alan İbrani Üniversitesi'nden Dr. Yitzhak Reiter de restore edilmesi planlanan 10'dan fazla mekan belirlendiğini kaydetti. İsrail'in 1948'de kurulmasının ardından mülteci konumuna düşen Müslümanlardan geriye sahipsiz cami ve mezarlıklar kalmıştı.

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2007 Perşembe 18:17:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yaşar Yılmaz IP: 88.227.104.xxx Tarih : 29.12.2007 19:21:47

Klasik bir Yahudi gildanlığı(kulağa giren).Ne korumasından bahsediyorsunuz,çok akıllısınız ya,BM tarafından o mülteci dediğiniz zulme uğrattığınız Filistin toprakları üzerinde İsrail devleti kurduruluyor,sonra da müslüman eserleri korunmak isteniyor.Eğer korunacaksa gasp ettiğiniz Filistin halkının egenliğini geri verin.Turnusol kağıdı olmaktan vazgeçin.