28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

İstanbul böyle sergi görmedi

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ”Yapılan ve verilen iyi şeylerin kıymetini bilen Türk halkı, bu serginin kıymetini bildi, değerini verdi. Türk halkına teşekkür ederim” dedi.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ”Yapılan ve verilen iyi şeylerin kıymetini bilen Türk halkı, bu serginin kıymetini bildi, değerini verdi. Türk halkına teşekkür ederim” dedi.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde 4 ay süreyle ziyarete açık kalan ve 26 Mart'ta sona eren “Picasso İstanbul'da” sergisinin ardından düzenlenen basın toplantısında, serginin değerlendirilmesi yapıldı.

Toplantıda konuşan Güler Sabancı, 4 ay önce de serginin tanıtımı için yaptıkları toplantıya atıfta bulunarak, “Yeni bir başlangıçtı ve heyecanlıydık. Bugün daha da heyecanlıyım. Çünkü başarıyla hedeflediğimizi gerçekleştirdik” dedi.

Bunun için tüm müze ekibine teşekkür eden Sabancı, “Biz bu sergi için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık” diye konuştu.

Sergiyi hazırlayan ekibin, içerik, eğitim programları, konferansları, düzen ve sergileme anlayışıyla Türkiye'de, dünyanın en iyisi standardında çok gayretle sergiyi gerçekleştirdiklerini belirten Sabancı, “Her zaman inandığımız, yapılan ve verilen iyi şeylerin kıymetini bilen Türk halkı, bu serginin kıymetini bildi, değerini verdi. Türk halkına teşekkür ederim” dedi.

Bir sergiyi, bir sanat olayını başarılı kılanın sadece ziyaretçi sayısı olmadığını vurgulayan Sabancı, “Bu sergiyle, bu sanat olayıyla yeni bir dönem başlıyor Türkiye'de. Artık bundan sonra standartlar değişti. Biz Sakıp Sabancı Müzesi olarak, bu standardı devam ettirmek sorumluluğuna sahibiz. Bunu bu şekilde yürüteceğiz” diye konuştu.

Sabancı, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bütün halkla bütünleşen bir sanat olayı gerçekleştirme şansına sahip olduklarını dile getirerek, bu sergiye ilgi gösterenlere teşekkür etti.

SERGİNİN GÖRDÜĞÜ İLGİ

Güler Sabancı, “Serginin gördüğü ilgiyi nasıl değerlendirdiklerinin” sorulması üzerine de “İlgi olağanüstüydü. Beklediğimizin üstünde bir ilgiydi. Bunu itiraf etmemiz lazım. Bu tip sergi yapıldığında tahminler olur. Tahminlerimizin üstünde bir ilgiyle karşılaştık” dedi.

Ziyaretçiler beklerken üşümesinler diye çadır kurduklarını da hatırlatan Sabancı, “Beklediğimizden çok daha büyük kuyruklar oldu. Sergi çok ağır kış şartlarında geçti. 4 ay kar, kış, soğuk, yağmur bizimle beraberdi. Hava şartları gelenlerin şevkini kırmadı. Bu ilgiyi çok sevinçle, mutlulukla karşılarken, her boyutuyla bu sergide elimizden gelenin en iyisi yaptık ve karşılığını da gördük” diye konuştu.

“Panayır yeri gibiydi” şeklindeki değerlendirmelerin sorulmasına karşılık da Sabancı, “Keşke öyle olsaydı. Öyle olmasını arzu ederiz. 7'den 70'e Türk halkı ile Sakıp Sabancı Müzesi'nin buluşmasını arzu ediyorduk. Bu gerçekleşti. Bundan sonra da bunu arzu ediyoruz. Sakıp Sabancı Müzesi'nin, 7'den 70'e tüm Türk halkının sahiplendiği bir yer olmasını arzu ediyoruz. İnşallah böyle de devam edecek” dedi.

Güler Sabancı, serginin yeni bir dönemi işaret ettiğini de belirterek, şunları kaydetti: “Bu sergiye gösterilen ilgiyi aslında sosyologların incelemesi gerekir. Çocuklarıyla... 7'den 70'e bu büyük ilginin arkasında bir sürü şey var. Biz elimizden gelenin en iyisini yaptık. Sakıp Sabancı'nın ismi var, müze var, buranın eski ev oluşundan dolayı bir misafir kabul etme duygusu var. Birçok şey bir araya geldi ve bu başarı yakalandı. İncelenmesi gereken bir konu.”

SERGİNİN BÜTÇESİ

Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü ve serginin mimarı Nazan Ölçer de sergiyi, açık kaldığı 103 gün boyunca 253 bin 999 kişinin ziyaret ettiğini anlatarak, Türkiye'nin her yerinden her yaşta rekor sayıda ziyaretçi kabul ettiklerini söyledi.

Ölçer, ziyaretçi sayısının başlı başına başarı ölçüsü olmadığına işaret ederek, serginin düzen ve müze gezme açısından bazı standartları da getirdiğini bildirdi.

Ziyaretçilerin yüzde 43'ünün 24 yaş altı olduğuna dikkat çeken Ölçer, Avrupa'da ve Amerika'da genelde bu tür sergileri çoğunlukla 50 yaş üstünün gezdiğini belirtti.

Görme engelliler için hazırlanan katalogla da bir ilk yaşandığını vurgulayan Ölçer, “Bu serginin, Türkiye'nin sanat anlayışı ve eğitiminde büyük bir kırılma noktası olduğuna inanıyoruz” dedi.

Ölçer, serginin Türkiye'yi temsil etiğini ve ülkenin aydınlık yüzünü tanıtmakta aracı olduğunu söyledi.

Günümüzde müzelerin her kesimin ziyaret edeceği, tüm gününü geçireceği yerler olduğuna değinen Ölçer, müzelerin elitist bir tavırda olmalarının zamanının geçtiğini de ifade etti.

Ölçer, serginin başarılı yönetildiğini belirterek, 4 ayda 250 binin üzerinde ziyaretçinin gezdiğini ve hırsızlık, yankesicilik gibi bir tek adli olay yaşanmadığını anlattı.

Serginin bütçesine ilişkin soru üzerine de Ölçer, açıklanmasında sakınca bulunduğunu ifade ederek, “Türkiye'nin görüp göreceği en bütçeli sergi oldu” dedi.

Serginin sponsoru olan Sabancı Holding'in Kurumsal İletişim Direktörü Ahter Kutadgu da holdingin, sponsor olduğu bu sergiyle bir ilke imza attığını söyledi.

SERGİDEN NOTLAR

Bu arada, sergiyi 103 günde 253 bin 999 kişi gezdi.

Günde ortalama 2 bin 470 kişinin ziyaret ettiği sergiyi, 2 bin 367 anaokulu, 32 bin 850 ilköğretim, 12 bin 833 de lise olmak üzere 48 bin 50 öğrenci dolaştı.

Picasso'nun 135 eserinin yer aldığı sergi, 40 üniversiteden öğrenciler tarafından da ziyaret edildi.

Öte yandan, Sakıp Sabancı Müzesi'nde, nisan ayında da Lizbon'daki Gülbenkyan Müzesi koleksiyonundan gelecek Osmanlı dönemi el yazmaları sergisi açılacak.
.
Yayın Tarihi : 29 Mart 2006 Çarşamba 22:12:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?