18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

İstanbul DT’nin yeni sezon oyunları

İstanbul Devlet Tiyatrosu 2005-2006 tiyatro sezonunu 11 Ekim 2005 tarihinde açıyor.

 

 

 

 

 

 

İSTANBUL - ‘Don Kişot’ ve ‘Kurşun Asker’in Utancı’ adlı iki yeni çocuk oyununun yanı sıra geçmiş sezonlarda sahnelenen ‘Kaktüs Çiçeği’, ‘Çok Yaşa Komedi’, ‘Müfettiş’, ‘Ful Yaprakları’, ‘Kır’, ‘Sersemler Evi’, ‘Benerci Kendini Niçin Öldürdü’, ‘Kamyon’, Leenane’in Güzellik Kraliçesi’, ‘Altın Kız’, ‘Kuvayi Milliye’ ve ‘Çayhane’ adlı oyunlar yeni sezonda izleyicisiyle buluşacak.
TAKSİM SAHNESİ
‘Kaktüs Çiçeği’
Barillet ve Gredy’nin her dem taze aşk ve yalan komedisi ‘Kaktüs Çiçeği’ Taksim Sahnesi’nde sergilenecek. Rejisini Serpil Tamur’un yaptığı oyun 5. Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Kadın Oyuncusu dalında ödül aldı. “Her yalan, başka bir yalana gebedir’ derler. Eğer yalanlar gerçekleri yönetmeye başlamışsa, işlerin sarpa sarması kaçınılmaz demektir.”
Oyuncular: Seray Gözler, Civan Canova, Sevinç Yıldız, Orhan Kurtuldu, Seval Gökçe, Tunç Günbay, Gökalp Kulan.

‘Çok Yaşa Komedi’
Rejisini Işıl Kasapoğlu’nun yaptığı ‘Çok Yaşa Komedi’ Taksim Sahnesi’nde izleyicisiyle buluşuyor. Çağdaş dram sanatının kurucusu Çehov’un bütün insanlığa armağan ettiği kısa güldürülerini keyifle hatırlayalım. ‘Ayı’yı, ‘Tütünün Zararları’nı, ‘Bir Evlenme Teklifi’ni ‘insanlık komedyası’nın rengarenk albümünden ödünç alalım. Hayatın ve insanoğlunun tuhaflığını Çehov’un eşsiz karakterlerinden izleyelim.
Oyuncular: Zafer Algöz, Zeynep Erkekli, Galip Erdal.

‘Müfettiş’
N.V. Gogol’ün ünlü eseri ‘Müfettiş’ Müge Gürman’ın rejisiyle Taksim Sahnesi’nde seyircisiyle buluşacak. Rusya’nın küçük bir kentine gizli bir emirle ve kılık değiştirmiş olarak bir müfettişin geleceğini öğrenen yöneticiler neye uğradıklarını şaşırırlar. Çarlık Rusyası’nda bugünkü Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığını kapsayan resmi bir makam…’ Her sahnelenişinde sert tartışmalara yol açan tiyatro edebiyatının en ünlü klasik güldürülerinden biri.
Oyuncular: Hakan Meriçliler, Zerrin Tekindor, Güzin Alkan, Şahin Çelik, Selçuk Kıpçak, Hakan Vanlı, Atilla Şendil, Bülent Emin Yarar, Ali Ersin Yenar, Yetkin Dikinciler, Kubilay Karslıoğlu, Cengiz Şanlı, Ercüment Serpil, Namık Ersayın, Özgür Atkın, Işıl Dayıoğlu, Zeliha Güney, Binnaz Ekren, Selda Bakırtaş.

‘Don Kişot’ (Çocuk oyunu)
Cervantes’in ünlü eseri ‘Don Kişot’ Seda Yıldız’ın rejisiyle izleyicisiyle Taksim Sahnesi’nde buluşacak. Öyle bir kahraman ki ne ‘Batman’, ne de ‘Örümcekadam’. Dur durak bilmeyen maceradan maceraya koşan şövalyelerin şövalyesi. Don Kişot ve onun değerli atı Rosinante ve sadık uşağı Sanço Panza’yla girdikleri akıl almaz fantastik maceralar.
Oyuncular: Derya Keykubat, Dilara Akın, Nevin Doğan, Ayça Ertürk, Nihan Büyükağaç, Zelal Sevgi Atay, Sonay Özden, Pınar Bekaroğlu, Su Güneş Mıhladız, Sema Şahingöz, Meltem Koç, Birsen Karacan, Nurcan Yanık, Erdinç Tok, Hasan Küçükçetin, Ahmet Taşdemir, Erkut Emre Sungur, Eylem Ünüver, Serhan Süsler, Murat Okay, Kadim Yaşar.

‘Altın Kız’
Keva Apostolova’nın yazdığı Aleksander Berovski’nin yönettiği, ‘Altın Kız’ Taksim Sahnesi’nde sergilenecek. Bulgar Artistler Birliği’nce ’2000 Yılının En İyi Oyunu’ seçilen oyunda çok sayıda kukla figürü yer alıyor. Üvey annesi tarafından hep horlanan, ezilen güzel kız, kalbinde taşıdığı insan sevgisi ve yardımseverliliği ile herkesin Altın Kızı’dır. Prens de Altın Kız’ı çok beğenir ama üvey anneden kurtulmak o kadar kolay mı?
Oyuncular: Deniz Altaş, Bihter Gülgeç, Burcu Barutçuoğlu, Ethem Tuncay, Utku Güneş, Elif Verit, Senem Karabıyık, Reha Kadak, Gökhan Esentürk, Destan Batmaz.

ODA TİYATROSU
‘Kurşun Asker’in Utancı’ (Çocuk oyunu)
Haluk Işık’ın çocuk oyunu ‘Kurşun Asker’in Utancı’ Oğuz Tunç’un rejisiyle Oda Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Savaş düşkünü bir kralın savaştan sonra yıkılmış ülkesinde kendisi ile bir kurşun asker kalmıştır sadece. Barış ve Sevgi adında iki çocuğun oyuncakları bu ülkede kaybolur, onları arayan çocuklar ülkeyi yeniden mutluluğa kavuştururlar.
Oyuncular: Erkan Horzum, Göksel Arslan, Erkan Gökpınar, Arda Öztürk, Ayhan Anıl, Özden Dündar, Dilek Aslan, Gülşah Gülebenzer.

‘Sersemler Evi’
‘Sersemler Evi’ yeni sezonda da Oda Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Toby Wilsher, bu olağanüstü sessiz komediyi, İstanbul’a taşıdı ve sizler için yeniden kurguladı. Uzun zaman önce, bir gemi İstanbul kıyılarında fırtınalı bir gecede mürettebatıyla birlikte karanlık sulara gömülür... Geçen yüzyılların ardından bazı kıyılar doldurulmuş, eskiden batığın olduğu yere bir bina inşa edilmiştir. Günümüzde, dört katlı bu evin içinde, meraklı bir evsahibi, tuhaf kiracıları ile birlikte inişli çıkışlı bir hayat sürdürmektedir. İşleri kötü giden alt kattaki kiracı kendini asar. Evin temelleri arasında yatan denizciler, intihar eden kiracının ruhunu huzura kavuşturabilmek için, uzun uykularından uyanarak bu küçük apartmanın içindeki ilginç maceralarına başlarlar. Ne var ki, karşılarına çıkan dünya, bıraktıkları dünyadan çok başkadır... Daha önce benzerini hiç görmediğiniz bir tiyatro türü ile tanışmaya hazır olun.
Oyuncular: Mehlika Balkan, Erkan Taşdöğen, Burak Karaman, Mustafa Uğurlu, Kubilay Karslıoğlu.

‘Kır’
Dünya tiyatrosunun yeni dâhi çocuğu Martin Crimp’in ‘Kır’ adlı oyunu Işıl Kasapoğlu’nun rejisiyle Oda Tiyatrosu’nda sergilenecek. Dil cambazı Crimp, insanlar arasındaki ‘bağımlı ilişkileri’ bir örümcek ağına benzetiyor. Aşk, cinsellik ve para, Crimp’in insanlarına ölümcül darbeler indiriyor. Doğaya kavuşmak, dinginlik, aşk ve mutluluğu bulmak için Kır’a taşınan insanlar, istediklerine erişebilecekler mi? Berlin, Zürih, Milano, Lizbon ve Paris’te de büyük ilgi gören ‘Kır’, tiyatro severlere yepyeni bir dil ve alışılmadık bir metin sunuyor.
Oyuncular: Ülkü Duru, Celal Kadri Kınoğlu, Almıla Uluer

‘Ful Yaprakları’
Civan Canova’nın ‘Ful Yaprakları’ adlı oyunu Oda Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Rejisini Turgay Kantürk’ün yaptığı oyun sahnede yer alan kameralar yardımıyla internetten de yayınlanıyor. Yaşam hiç bir evresinde kucak açmamıştır koca şehrin ortasında, tek kişilik hücrelerinde yaşamak zorunda bırakılanlara. Tek yol kendilerine benzer birilerini bulmaktır. Ama ‘kendilerine benzer’ biri de yoktur aslında. Çünkü o ortamda kendileri bile kendilerine benzememektedir. Ful Yaprakları sesleri çıkmadığı halde hayata haykırmaya çalışanların oyunudur.
Oyuncular: Musa Uzunlar, Özlem Türker, Özden Çiftçi

AZİZ NESİN SAHNESİ
‘Kamyon’
Memet Baydur’un “yerinden yurdundan edilmiş bütün köylülere” adadığı hınzırca komedisi ‘Kamyon’ Osman Wöber’in Rejisiyle yine Aziz Nesin Sahnesi’nde. Issızlığın ortasında bozulup kalan bir kamyon ve her an gelmesi beklenen tamirci, galiba biraz da bizi anlatıyor.
Oyuncular: Mümtaz Sevinç, Cengiz Daner, Halil Doğan, Erkan Taşdöğen, Seda Yıldız, Turgay Tanülkü.

‘Leenane’in Güzellik Kraliçesi’
Martin McDonagh’ın, kendi topraklarında ‘kiracı’ gibi yaşayan sıradan insanlar üzerine yazdığı ‘sıradışı’ bir umut öyküsü ‘Leenane’in Güzellik Kraliçesi’ Aziz Nesin Sahnesi’nde sergilenecek. 5. Afife Tiyatro Ödülleri’nde En Başarılı Prodüksiyon, En Başarılı Yönetmen, En Başarılı Kadın Oyuncu, Yardımcı Rolde En Başarılı Kadın Oyuncu, 2001 - 2002 Lions Selim Naşit Özcan Tiyatro Ödülleri’nde En İyi Sahne Tasarımı ödüllerini alan oyun Ekim Ayı’nda seyircisiyle buluşacak.
Oyuncular: Sumru Yavrucuk, Rüçhan Çalışkur, Hakkı Ergök, Yurdaer Okur.

‘Benerci Kendini Niçin Öldürdü’
Bu yıl kaybettiğimiz tiyatro dehamız Mehmet Ulusoy’un Fransa’da olay yaratan uyarlaması Nazım Hikmet’in ‘Benerci Kendini Niçin Öldürdü’ adlı eseri Michel Launay’ın eşsiz tasarımı ve Kudsi Erguner’in özgün müziği ile yeni sezonda da Aziz Nesin Sahnesi’nde sergilenecek.”‘Kavganın içinde” olmak mı, yoksa “kavganın dışında” kalmak mı? Hangisi ölümcüldür?
Oyuncular: Celal Kadri Kınoğlu, Hakkı Ergök, Kürşat Alnıaçık, Hülya Çelik Kalebayır, Tansel Öngel.

AKM BÜYÜK SALON
‘Çayhane’
Geçen yıl 2005 Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Prodüksiyonu, Yılın En Başarılı Yönetmeni, Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu, Yılın En Başarılı Sahne Tasarımcısı, Yılın En Başarılı Işık Tasarımcısı dallarında ödül alan ‘Çayhane’ Şakir Gürzumar’ın rejisiyle AKM Büyük Salon’da.
Yıl 1945. Müttefiklerin bahar aylarında Okinawa’da gerçekleştirdikleri harekat kanlı bir zaferle noktalanmıştır. Amerikalılar, Japonlar ve Okinawalılar yüzbinlerin üzerinde kayıp vermiştir. Sıra Okinawa’ya demokrasi dersi vermeye gelmiştir. Bu görevi gerçekleştirmek üzere Tobiki adlı küçük bir köye gönderilen Amerikalı Yüzbaşı, gerçekte insanlık ve demokrasi nedir bu köyde öğrenecektir. Böylece Amerikan hükümetinin yapılmasını planladığı pentagon biçimindeki okulun yerine çoğunluk bir çayhane yapılmasını ister. Üstüne üstlük de yüzbaşıya bir geyşa kızı hediye edilince Pentagon’un planları epey değişikliğe uğrar... Filme de alınan Çayhane romanının yazarı, o işgal ordusunun subaylarından Vern Sneider ... Yine aynı ordunun subaylarından John Patric bu ünlü romanı oyunlaştırdı ve işgale bizzat tanıklık etmiş iki kalemin yarattığı bu olağanüstü eser ortaya çıktı. Amerika’nın işgal mantığı ve bu mantığın “öngörülemeyen” sonuçları üzerine muhteşem bir komedi izleyeceksiniz.
Oyuncular: Bülent Emin Yarar, Hakkı Ergök, Ali Düşenkalkar, Atilla Şendil, Gılman Peremeci, İşdar Gökseven, Fikret Urucu, Seval Gökçe, Tunç Günbay, Metin Beyen, Orhan Tetikcan, Ayumi Takano.

‘Kuvayi Milliye’
Rejisini Ergin Orbey’in yaptığı ‘Kuvayi Milliye’ AKM Büyük Salon’da izleyicisiyle buluşacak. Emperyalizme karşı yeniden yazılan varoluş destanını büyük şair Nazım Hikmet’in eşsiz dizelerinden izleyin... Bize bugünleri armağan eden Kuvayi Milliye insanlarıyla yüz yüze gelin... Onların alçakgönüllü yüzlerinin ardındaki büyük kahramanlarla tanışın... ‘Karayılan’ı, ‘Kambur Kerim’i, ‘Kartallı Kâzım’ı Nazım Hikmet’in gözleriyle görün.


AKM Gişe: 0 212 245 25 90 - 0 212 251 56 00/372
Taksim Sahnesi Gişesi: 0 212 249 69 44

Toplu Satış: 0 212 292 39 00/111
İnternet Gişesi: www.dtgm.gov.tr



 

Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 17:12:37
Güncelleme :21 Eylül 2005 Çarşamba 17:22:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?