30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

İstanbul Hanımefendisi rekor kırdı

Osman Hamdi’nin resmi, bir Türk sanatçının eserine dünyada verilen en büyük rakama, 3 milyon 380 bin 500 sterline satıldı

Osman Hamdi’nin “İstanbul Hanımefendisi” adlı eseri İngiltere’nin başkenti Londra’daki müzayede evi Sotheby’s’de düzenlenen açık artırmada 3 milyon 380 bin 500 sterline (8.1 milyon YTL) satıldı. Osman Hamdi’nin eseri bir Türk sanatçının eserine dünyada verilen en büyük rakama satılarak rekor kırdı. Tabloyu adının açıklanmasını istemeyen bir özel koleksiyoncunun aldığı belirtildi.

Hem Türk hem Fransız
Avrupalı bir koleksiyoncudan alınarak satış için Sotheby’s’e getirilen “İstanbul Hanımefendisi” hem Türk değerlerini hem de Paris modasını yansıtma özelliğine sahip. Müzayedenin “en nadide parçası” olarak gösterilen “İstanbul Hanımefendisi”nde alımlı, kumral, genç bir kadın resmediliyor. Tuval üzerine yağlıboya bir tablo olan “İstanbul Hanımefendisi”, 185’e 109 santimetre boyutlarında.
Sotheby’s, “19. Yüzyıl Avrupa resmi ve Oryantalist Resimler Satışı” başlıklı müzayedesinde Osman Hamdi Bey’in, eserlerinde Avrupa’nın akademik tarzını benimseyen, iki farklı dünyanın konularını ve tekniklerini başarılı bir şekilde birleştiren resimler yaptığına dikkat çekildi. Ve “İstanbul Hanımefendisi” bu nedenle İslami eserler kategorisinde değil de Oryantalist eserler kategorisinde satışa sunuldu. 

Ve diğerleri...
Müzayedede satışa sunulan ressam Naci Kalmukoğlu’nun “Reclaning Nude” adlı tablosu ise 24 bin 500 sterline alıcı buldu. 

Müzayedede rekor kıran diğer tablo ise İtalyan ressam Fausto Zonaro’nun “Kılıç Ali Paşa Camii” adlı İstanbul manzarası oldu. 204 bin 500 sterline satılan yağlıboya tablonun başlangıç fiyatı 40 bin sterlindi.

...
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2008 Çarşamba 08:54:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ayşe zehra konya IP: 88.227.201.xxx Tarih : 6.06.2008 05:05:33

HEY YARİM HEY, BU GÜNLERİDE GÖRDÜK ÇOK ŞÜKÜR***