20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

İstanbul resimleri Sotheby's'te

New York’taki ünlü Sotheby’s müzayede evinde 18 Nisan’da "Oryantalist Sanat" müzayedesi yapılacak.

Müzayedede Türkiye kökenli 3 tablonun en az 4 milyon dolara satılması bekleniyor. İstanbul’u tasvir eden üç tablo, Jean Leon Gerome, Walter Gould ve Rudolf Ernst imzalarını taşıyor.

SOTHEBY’S’teki "Oryantalist Sanat" müzayedesinde satılacak olan Jean-Leon Gerome, Walter Gould ve Rudolf Ernst imzalı 3 tablo, çok yakın zamanda gün ışığına çıkarıldı ve üçü de ABD’de bulunuyor. 90’dan fazla parçanın satışa çıkarılacağı müzayedede toplam 7.4-10.3 milyon dolar arasında satış yapılması bekleniyor. Sotheby’s’in Türkiye ve Yükselen Piyasalar İş Geliştirme Bölümü Başkan Yardımcısı Ali Can Ertuğ, müzayede ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Bu eserleri 18 Nisan’da New York’ta Oryantalist Sanat müzayedesinde sergileyeceğimiz için büyük heyecan duyuyoruz. Özellikle Jean-Leon Gerome, Walter Gould ve Rudolf Ernst imzasını taşıyan üç eser, büyük önem taşıyan, nadide ve nitelikli eserler. Bu tablolarda büyük Osmanlı İmparatorluğu’nun kozmopolit başkenti İstanbul’daki Türk yaşamı kusursuz bir şekilde betimlenmiş; sanatçılar etnografik, tarihsel ve mimari detayları resimlerine büyük bir özenle yansıtmışlar. Sotheby’s’te böylesine değerli üç çalışmaya yer vermek bizim için müthiş bir ayrıcalık; bu tablolardan her birinin, büyük uluslararası oryantalist koleksiyonlara paha biçilmez bir katkıda bulunacağını düşünüyoruz."

Rüstem Paşa Camii tablosu, 19. yüzyılın en ünlü Oryantalist ressamı Gerome’un imzasını taşıyor. 1.8 ile 2.2 milyon dolar arasında bir fiyata alıcı bulacağı tahmin edilen eser, Gerume’un Osmanlı kültürüne duyduğu derin saygıyı yansıtıyor. Ecole des Beaux-Arts’ta 40 yılı aşkın süre ders vermiş bir profesör olarak Gerome, birçok öğrencisine Ortadoğu’yu gezmeleri için ilham verdiği biliniyor.

İstanbul’un en hareketli pazarlarından birinin ortasında yer alan Rüstem Paşa Camii’nin yapımında kullanılan 16. yüzyıl İznik çinilerinin dokusuna sadık kalmaya büyük önem verdiği biliniyor. Mimari detaylar konusundaki titizliğiyle tanınan sanatçı, izleyenin dikkatini mavi ve beyaz çinilerin en fazla kullanıldığı mihraba çekiyor.

Müzayedeki diğer önemli eser Walter Gould’un 1869 tarihli "The Public Scribe" (Halk Katibi) isimli çalışması. Bu eserin 800 bin-ile 1.2 milyon dolar arasında bir fiyata alıcı bulması bekleniyor.

Müzayedeki üçüncü önemli tablo ise Rudolf Ernst’in 1892 tarihli "The Fountain of Ahmed III" (III. Sultan Ahmed Çeşmesi) adlı eseri. Bu tablonun 650 bin-850 bin dolar arasında alıcı bulması bekleniyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 14:19:43
Güncelleme :17 Nisan 2008 Perşembe 14:46:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?