25
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

İstanbul'a adanmış sergi

Ressam Balkan Naci İslimyeli, 40. sanat yılını, İstanbul'un gizemini resimlediği 'Hava-Su-Toprak-Ateş ve İstanbul' sergisiyle kutluyor

Çağdaş Türk sanatının öncü figürlerinden Balkan Naci İslimyeli, 40. sanat yılını yarın İş Bankası Kibele Sanat Galerisi'nde açılacak 'Hava- Su-Toprak-Ateş ve İstanbul' sergisiyle kutluyor.

Sanatçının son yapıtlarından oluşan 'Hava-Su-Toprak-Ateş ve İstanbul' sergisinde, Balkan Naci İslimyeli'nin "benim en büyük hocam" diye nitelediği İstanbul'un verdiği esinle yarattığı parçalar bir araya getirilmiş. Beş bölümden ve sanatçının son bir buçuk yılda ürettiği 200 parçanın bir araya getirildiği sergi, tuvaller, fotoğraflar, videolar, baskılar, heykeller ve enstalasyonları kapsıyor.

İSTANBUL' A TEŞEKKÜR
İstanbul'u bir sanat laboratuarı gibi algılayan, kentten aldığı ilhamla üreten sanatçı bir anlamda 'Hava-Su- Toprak-Ateş ve İstanbul' ile teşekkürlerini sunuyor. Kenti hava, su, toprak ve ateş ile özdeşleştiren sanatçı, bir varlık ve yokluk, hayat ve ölüm arenası olarak gördüğü kente olan saygısını, hayranlığını, şaşkınlığını, bir yapıtlar bütünü olarak önümüze getirdiğini ifade ediyor.

Hava, su, toprak ile ateş gibi hem yapıcı hem yıkıcı olabilen temel elementler gibi İstanbul'un da korunduğu ölçüde uysal ve yararlı olabileceğini vurguluyor.

Balkan Naci İslimyeli bu sergiyle İstanbul kartpostalı değil, İstanbul'un gizemini resimlediğini belirtirken, İstanbul üzerine yazdığı şiirler ve sözcükler, hem kaligrafik bir unsur olarak, hem kavramsal boyutlarıyla serginin anlamını güçlendiriyor.

İstanbul'un Avrupa kültür başkenti ilan edildiği yıla rastlayan bu sergide, izleyiciler İstanbul ve yaşayanlarının tarihi ve ironik bir panoramasını bulacak. Sergi, kültürlerin çatışma ve kaynaşmasından doğan olağanüstü canlılık, İstanbul portreleri, kentin sahne olduğu varlık mücadelesi ile alışılmışın dışında bir İstanbul tasarımı sunuyor. Sergi, 27 Şubat'a dek gezilebilir.

40 yıldır üreten sanatçı

1947 doğumlu Balkan Naci İslimyeli, ilk sergisini henüz Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü'nde öğrenciyken, 1970'te açtı. Suç, Söz, Suret, Déja vu ve Matah adlı beş sanat kitabı hazırladı. Ayrıca Dost, Oluşum, Yazı, Gösteri, Argos, gibi dergilerde şiir ve öyküleri yayımlandı. Sinema alanında sanat yönetmeni olarak da çalışan İslimyeli, çeşitli televizyon kültür dizilerinde danışman olarak görev aldı. Balkan Naci İslimyeli, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde ders veriyor.

 

Sabah
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2009 Çarşamba 22:39:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?