22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

İstanbul'da 'Çağdaş Sanat Fuarı'

İstanbul'un üçüncü sanat fuarı 'Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı', Lütfi Kırdar'da dün açıldı. Fuarda, Fransa, Almanya, Hindistan ve Belçika gibi ülkelerden gelen 76 galeri ve 315 sanatçının 2.000'e yakın eseri yer alıyor.

Eskiden yolu İstanbul'a düşen yabancılar, eşe dosta Kapalıçarşı'dan aldığı el dokuması ipek halı, mercan kırmızısıyla nakşedilmiş çini tabak veya bakır işlemeli bir levha götürürdü. Atalardan evlatlara, torunlara hanlar, hamamlar, arsalar, katlar miras kalırdı. Şimdilerde ise çağdaş sanat eserleri rağbet görmeye başladı, desek şaşırmayın. Zira İstanbul'un üçüncü sanat fuarı Contemporary Istanbul Art Fair-Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, 'görmeyi beklemediğiniz her şey' gibi iddialı başlığıyla bu alışkanlıkların değiştiğini vurguluyor. Dünyanın dört bir yanından gelen galericiler eserlerini koleksiyonerlere, sanatseverlere sunmak üzere İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda dün açılan fuara konuk oldu. 76 galeri ve 315 sanatçının katıldığı sanat fuarında 2.000'e yakın resim, heykel, fotoğraf, video art ve dijital sanat eserleri yer alıyor. Fuardaki eserlerin kimileri dudak uçuklatacak kadar pahalı; ama koleksiyoncuların iştahını kabartacak gibi.

Sanatseverler için bu yıl oldukça hareketli geçiyor. 10. İstanbul Bienali, TÜYAP'taki İstanbul Sanat Fuarı, Artistanbul derken şimdi de sıra geçtiğimiz yıl yollarını Galericiler Derneği'nden ayırarak kendine yeni bir kapı açan Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı'nda. İkinci kez gerçekleşen fuar, beş gün boyunca Sigmar Polke, Jeff Koons, Gerhard Richter, Andi Warhol ve Ewert Hilgemann gibi yabancı isimlerin yanı sıra Burhan Doğançay, Ergin İnan, Komet, Ömer Uluç, Süleyman Saim Tekcan, Gülsün Karamustafa gibi çağdaş sanatın önde gelen yerli ustalarını bir araya getiriyor.

100 bin Euro'luk tablolar

Heykeltıraş Ewerdt Hillgemann'ın açılışta canlı olarak 'çökertme' tekniğiyle yaptığı heykel, fuarda sergilendikten sonra İstanbul'da kalacak. Fuarın en pahalı eserleri arasında, resmin kurallarına aldırış etmeyen sıra dışı bir ressam, şair ve sinemacı, Pop Art'ın kurucusu Andy Warhol'un resimleri yer alıyor. Warhol'un Valentine's Hearts Ads ve Heart with Bow isimli tabloları, 100 bin Euro'luk fiyatlarıyla sahiplerini bekliyor. Contemporary İstanbul'un yöneticisi Orhan Taner, ilgiden memnun. 16 farklı ülkeden, 140'ı yerli, 181 galerinin başvurduğunu söyleyen Taner, "Başvuran galerilerin ve sanatçıların kaliteleri de gurur verici. Geçen seneye kadar İstanbul'un uluslararası sanat fuarları camiasında adı bile geçmezken, bu seneki fuar tarihlerinde koleksiyonerlerin otel rezervasyonlarını çok önceden yaptırdıklarına şahit oluyoruz. Bütün müracaat edenlere yer vermek isterdik; ama fuarın hem sanatsal bütünlüğünü korumak açısından hem de Lütfi Kırdar'ın olanakları nedeniyle buna imkân yok." diyor. Geçtiğimiz yıl 40 bin kişinin gezdiği fuara, bu yıl daha fazla sanatsever bekleniyor. Dünyanın dört bir yanından sanat eleştirmenleri ve küratörler fuarın ziyaretçileri arasında yer alırken Paris, Roma ve Frankfurt gibi merkezlerden gelen galeriler ve adını pek duymadığımız sanatçıların işleri keşfedilmeyi bekliyor.

İstanbul'un kültür organizasyonları alanında daha çok mesafe kat etmesi gerektiğini söyleyen Contemporary İstanbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, "Contemporary Istanbul, ülkemizin sanat camiasındaki yıllardır kemikleşmiş düzeni değiştirerek, Türk çağdaş sanatının ve sanatçısının önünü açan katalizör haline geldi." diyor. Fuarla birlikte düzenlenen etkinliklerin biletleri www.biletix.com'dan ve kapıdan temin edilebiliyor. Bilet fiyatları tam 17, indirimli 7 YTL. Koleksiyon yapmaya niyetlisiniz veya dünyanın dört bir yanından gelmiş sanat ürünlerini görmek istiyorsunuz; hatırlatalım, fuarı gezmek için 2 Aralık son gün.

Zaman
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 19:34:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?